Program

Classicus Quartet: Das Wohltemperierte Streichquartett 13 – A

18:00
Concert Hall
Program:

László Sándor: Hodegetria
W. A. Mozart:
 String Quartet in A major, K. 464
*****
Ludwig van Beethoven: String Quartet in A minor, Op. 132

Featuring:
  • Classicus Quartet:
  • Dávid Pintér – violin
  • Ágnes Langer – violin
  • Péter Tornyai – viola
  • Tamás Zétényi – violoncello
  • With a short Hungarian introduction by musicologist Zoltán Farkas

A 18. századi költő, és zeneszerző F. D. Schubart zeneesztétikája szerint az A-dúr hangnem „az ártatlan szerelem megvallása, a helyzetünkkel való elégedettség; a fiatalos vidámság és az Istenbe vetett hit” hangneme. Sándor László új kompozíciója, a Hodégétria ez utóbbiról tesz tanúságot. A vonósnégyes-műfaj határait feszegető új művet éppúgy a bizánci ikonfestészet ihlette, mint a szerző 2021 júniusában, a Bartók Emlékházban bemutatott Canonicont. A Hodégétria az egyenes tartású, a gyermek Krisztust a bal kezében tartó, álló Mária-alak képtípusának neve a bizánci művészetben. Az előadás során nagy szerep jut majd az ihlető képet látványának, és a hagyományos koncertszituációtól gyökeresen eltérő elemeknek.

Mozart A-dúr kvartettjére, amely a Haydnnak ajánlott 6 vonósnégyes 5. darabja, Schubart jellemzéséből „a helyzetünkkel való megelégedés” és „a fiatalos fiatalság” illik rá. Mozart bécsi népszerűsége csúcsán, 1785-ben komponálta a művét, amelyet Beethoven annyira csodált, hogy partitúrába másolta, és sokat merített belőle saját A-dúr kvartettjének (op. 18/5) megalkotásakor. Mozart az egyetlen zenei gondolatból kibontott tételekkel hódol az efféle eljárásokat igencsak kedvelő Haydn papa előtt. A lassú variációs tétel 6. variációjában a cselló szinte dobszólamot játszik, innen a mű angol mellékneve („Drum”).

Beethoven 132. opusza a monumentális és teljességgel egyedülálló 5 késői kvartettjének egyike, 1825-ből. A szeszélyes formájú, rejtett vallomásokkal teli remekmű leghíresebb tétele a 3., A felgyógyult beteg szent hálaéneke az istenséghez”. Beethoven 1824-25 telén csaknem halálosnak bizonyuló bélbetegségben szenvedett. Ez a tétel ihlette egy másik nagybeteg zeneszerző, Bartók 3. zongoraversenyének csodálatos lassú tételét.

Tickets are available for 2000 HUF on the spot,
online at bmc.jegy.hu,
and at InterTicket Jegypont partners across Hungary.

This concert was supported, in line with the Government decree 1290/ 2020. (VI.5) related to cultural institutions, in order to ease the economic difficulties caused by the Covid19 pandemic.

℗ BMC

Galéria
2Image(s)
2021 December 18 Saturday