Program

Soirs Transylvains - Lajtha 130 | Sonus Cordis Quartet

19:00
Library
Program:

László Lajtha:
String Trio No. 3, Op. 41
String Quartet No. 10, Op. 58

Featuring:
  • Sonus Cordis Quartet:
    Eszter Krulik - violin
  • Róza Lachegyi - violin
  • Boglárka Szűcs - viola
  • Eszter Mády-Szabó - violoncello

A Sonus Cordis Bázist (egészséges szívhang) Krulik Eszter és Lachegyi Róza alapították 2019-ben. Hitvallásuk alapján olyan szabadúszó művészek csatlakoztak a Sonus Cordishoz, akiktől nem áll távol a kortárs zene, az improvizáció, de a régi zenélés sem. Az alapvetően vonósnégyesként létező, de a kibővülésre is nyitott együttes a koncertezés mellett kamarazenei, vonószenekari és improvizációs kurzusokat szervez a fiatalabb korosztály számára. 2022. augusztusában másodszor rendezték meg a SONUS CORDIS NAPOKAT a Tolna megyei Szent András Kastélyban, ahol öt napon keresztül a kamarazene és az improvizáció volt a fókuszban. A Sonus Cordis újítása, hogy nem klasszikus értelemben vett tanórákat ad a diákoknak, hanem a művészek a diákokkal vegyes kamaracsoportok kialakításával inspirál.

A Sonus Cordis Kvartett 2021 áprilisában a Zeneakadémia Nagytermében mutatkozott be a "Studio 5" zeneszerzőinek új vonósnégyeseivel, 2021. májusában és júniusában a Zeneakadémia Zeneszerzés tanszakának új vonósnégyeseit mutatták be a Solti Teremben. Szintén 2021-ben a Sonus Cordis Kvartett elnyerte a Filharmónia Végh Sándor Vonósnégyes Ösztöndíját, aminek keretén belül egy éven keresztül országszerte koncerteztek. Az ő nevükhöz fűződik a világhírű brit zeneszerző, Thomas Adés "The four quarters" című vonósnégyesének magyarországi bemutatója. A Sonus Cordis Historique 2022 augusztusában mutatkozott be korhű hangszereken a Börzsöny Barokk régizenei fesztiválon.

A 2022/23-as évadukban négy ikonikus - huszadik századon innen és túl is alkotó - magyar szerző műveit népszerűsítik: Lajtha László, Járdányi Pál, Ligeti György és Kondor Ádám vonósnégyeseit hallhatjuk tolmácsolásukban.

A programra a belépés díjtalan. A helyfoglalás érkezési sorrendben történik.

2022 October 15 Saturday