Hírek

Opus Jazz Club 3 × j(A)zz! | Osztrák Jazzfesztivál

A kreatív és sokszínű osztrák jazzélet képviselői kezdettől fogva kiemelt szerepet kaptak az Opus Jazz Club programjában, a BMC és a budapesti Osztrák Kulturális Fórum együttműködésének köszönhetően. Hagyománnyá vált az is, hogy a j(A)zz! címmel hallható sorozatot az év végén háromnapos fesztivállal ünnepeljük – ez a 3 × j(A)zz!, amelyre idén december 8. és 10. között kerül sor az Opusban.

Egyszerre tekint kelet és nyugat felé az osztrák szitárművész, Klaus Falschlunger és az olasz harmonikás, Luciano Biondini december 8-án hallható duója. A neves Songlines magazinban is méltatott, Once in a Blue Moon című albumon a jazz, a pop és a hindusztáni hagyományok mellett latinos és minimalista alkotóelemek is felfedezhetők. A két hangszer párbeszéde leleményes és érdekfeszítő fordulatokkal, de sohasem hivalkodóan bontakozik ki a hallgató előtt.

Két énekhang, három vonós hangszer és egy analóg szintetizátor szólal meg december 9-én, a bécsi June in October quartetjében. Dalaik felépítése a popzenére, míg játékuk összhangja és dinamikája a kamarazenére emlékezteti a hallgatót, ráadásul mindezt többrétegű ritmusalapokra helyezik. A nagybőgős és zenekarvezető posztját egyaránt betöltő Judith Ferstl előszeretettel cserélgeti a hangszerek szerepköreit, hogy új lehetőségekkel és hangzásokkal ruházza fel őket.

A 3 × j(A)zz! záróakkordjaként ötödik albumával érkezik december 10-én az Opusba a mára jelenséggé vált Shake Stew együttes. A két dobosból, két nagybőgősből és három fúvósból álló zenekar hangszer-összeállítása szokatlan, ám egyúttal elengedhetetlen alkotóeleme annak a magas energiájú hangzásnak, amely hírnevük alapját képezi. A Heat című lemezen zenei világuk teljes pompájában ragyog fel: fülbemászó, látszólag egyszerű dallamok lépésről lépésre fokozódnak egyre sűrűbb észak-afrikai ritmusok őrjöngő orgiájává. A felállást guembri, azaz marokkói basszuslant és fuvola teszi teljessé, még több telítettséget kölcsönözve ellenállhatatlan muzsikájuknak.


Helyszín:
BMC – Opus Jazz Club
1093 Budapest, Mátyás utca 8.

Program:

2022. december 8. csütörtök 20:00 Klaus Falschlunger – Luciano Biondini: Once in a Blue Moon

2022. december 9. péntek 20:00 June in October

2022. december 10. szombat 20:00 Shake Stew


Jegyek kaphatók a bmc.jegy.hu oldalon és a helyszínen.

A 3 x j(A)zz! fesztivál támogatója a budapesti Osztrák Kulturális Fórum.