Hírek

Opus Jazz Club Vive le Jazz! – a francia jazz ünnepe november 17-19. között

Vive le Jazz!
A francia jazz ünnepe az Opus Jazz Clubban
November 17-19.

A francia jazz az európai színtéren belül is különleges színfoltot képvisel – ezt ünnepli a Budapest Music Center és a Francia Intézet közös fesztiválja, a Vive le Jazz!, amely idén november 17. és 19. között ismét három magával ragadó együttest mutat be az Opus Jazz Club színpadán.

A fesztiválprogram idén az akusztikus és elektronikus hangzások, valamint a legősibb hangszer, az emberi hang lehetőséget kutatja a 21. század kreatív zenéjében. A koncertsorozat első, november 17-én hallható fellépője a YOU, melynek hármasfogata a maloya rabszolgadaloktól és a jazztől a post-rockig egyetlen műfaj eszköztárától sem riad vissza. A magyar származású Linda Oláh pőre tisztaságában vagy épp elektronikával dúsítva megszólaló énekhangja egyenesen a szívbe hatol, Guillaume Magne gitáros tónusa az áttetsző hangoktól az üvöltésig terjed, a Réunion szigetéről származó dobos, Héloise Divilly pedig mindenféle szelekre és áramlatokra nyitott zenét komponál. Az énekhang, a gitár és a dobok egyszerre nyers és kifinomult hangzása telített és mégis üres, és ez a szédítő üresség állandó izgalomban tartja a hallgatót.

Őket követi november 18-án a Mowgli, Ferdinand Doumerc electro-jazz triója, akit a Pulcinella zenekarból már jól ismerhet a közönség, hiszen három albumot is megjelentetett vele a BMC Records. A Mowgli zenéjében mámorító és fülbemászó riffek keverednek kísérleti témákkal, aszimmetrikus, mégis táncolható groove-okkal – ahogy Maugli, a Dzsungel könyvének hőse az emberi társadalom peremén túl fedezi fel az életet, a Mowgli is elmerészkedik egy képzeletbeli őserdő mélyére.

A fesztivál záróakkordjait a francia sztártrió, a Drôles de Dames adja november 19-én. Trombita és szárnykürt az egyik zenésznél, analóg szintetizátor és tenorszaxofon a másiknál, énekhang és altszaxofon a harmadiknál – mindehhez pedig számos effekt társul. A fúvós hangszerek mormolnak vagy üvöltenek, a billentyűs szólamok minduntalan egymásra rakódnak, az ének mantraként tekereg, éppúgy megidézve a sci-fi filmeket, mint Sun Ra retro-futurizmusát és delíriumait.


Helyszín:
BMC – Opus Jazz Club
1093 Budapest, Mátyás utca 8.

Program:

2022. november 17. csütörtök 20:00 YOU

2022. november 18. péntek 20:00 Mowgli

2022. november 19. szombat 20:00 Drôles de Dames


Jegyek kaphatók a bmc.jegy.hu oldalon és a helyszínen.

A Vive le Jazz! Fesztivál támogatója a budapesti Francia Intézet és a Groupama Biztosító.