Hírek

Opus Jazz Club 3x j(A)zz!

Az osztrák jazzszíntér képviselői gyakori vendégei a BMC-nek, de a 3x j(A)zz! idén először jön létre háromnapos minifesztiválként november 14. és 16. között az Opus Jazz Clubban.


Shake Stew
November 14. csütörtök 20:00 Opus Jazz Club

A Shake Stew mára meghatározó szereplője az osztrák és a nemzetközi jazzszíntérnek. The Golden Fang című debütáló lemezük szinte a semmiból robbant be az európai jazz-életbe. Zenéjük hipnotikus afrobeat és a jazz-groove-ok hihetetlen energiájú elegye, ami minden alkalommal tűzbe hozza a közönséget. A karizmatikus londoni szaxofonos, Shabaka Hutchings vendégszereplésével készült Rise and Rise again címmel 2018-ban kiadott második lemezük eredményeként már Kanadában, Mexikóban, Marokkóban is turnéztak, s olyan rangos fesztiválok sztárjai lehettek, mint a Montreal, a Rochester vagy a North Sea Jazz Festival.

A Shake Stew november elsején hozza ki harmadik, Gris Gris című stúdióalbumát a német Traumton Recordsnál. Mivel félmegoldásokkal sosem elégedtek meg, a Gris Gris ezúttal dupla album lett abból, ami a legjobb bennük: tüzes jazz és transz-szerű groove-injekciók, misztikus hangok és spirituális jazz kitörések magas oktánszámú keveréke.


Lia Pale & mathias rüegg
November 15. péntek 20:00 Opus Jazz Club

Lia Pale énekesnő és mathias rüegg zongorista-hangszerelő előbb Schubert Winterreise ciklusából, majd Schumann dalaiból összeállított albumai után tizenöt Brahms-dal angol nyelvű olvasatát szánták a trilógia zárókövének, melyben a klasszikus modell és a jazz tradicionális előadásmódja egyszerre irizáló és irritáló fényben fedik át kölcsönösen egymást. Joris Roelofs, Ingrid Oberkanins és Johannes Strasser gyönyörű szólói dacára sincs szó „jazzesített” dalokról, hanem szellemes, az eredetihez közelálló, de azoktól mégis intelligens távolságot tartó hangszerelésekről.

Az általa alapított legendás Vienna Art Orchestra egyik lemezén mathias rüegg már 1993-ban reflektált néhány Schubert ‘slágerre’, Schumann dalaiban pedig azok befejezései és a néhol egészen messzire mutató harmóniái nyűgözték le. Most úgy érzi, hogy ritmikailag Brahms zenéjével merészkedett legmesszebbre, miközben különleges kihívást jelentettek számára a szerző rendkívül eredeti gyermek- és népdalai.


Rom Schaerer Eberle: Après nous le déluge
November 16. szombat 20:00 Opus Jazz Club

A különleges felállású trió zenei műhelyében megszülető, hagyományosnak aligha nevezhető kompozíciókban swing, jazz, afrikai zene, blues, hip-hop formálódik összetéveszthetetlen egységgé, hogy aztán mindez a csapat fergeteges előadásain nyűgözze le a közönséget minden egyes alkalommal. Virtuóz játékuk, az a zseniális együttműködés, amit a színpadon láthatunk belőlük, még hihetetlenebbé teszi zenéjüket.

Az osztrák zenekar már többször is játszott az Opus színpadán, három évvel ezelőtti koncertjük után Zipernovszky Kornél a Magyar Narancsban ezt írta fellépésükről: "A pop-art leleplező erejével, a dada humorával, minden zenészhájjal megkent és egymást is megmosolyogtatva előadott programjuk olyan intenzív élmény volt, hogy a közönség utána percekig csak nézett maga elé: mi volt ez?”