Hírek

Opus Jazz Club New Jazz From Finland

Újra New Jazz From Finland az Opus Jazz Clubban: november 29-én és 30-án két idén friss albummal jelentkező formációt ismerhet meg a klub közönsége. Jegyek már kaphatók a bmc.jegy.hu oldalon!


Ilmiliekki Quartet

November 29. péntek 20:00 Opus Jazz Club

A Verneri Pohjola trombitás, Tuomo Prättälä zongorista, Antti Lötjönen bőgős és Olavi Louhivuori dobos alkotta kvartett köztudottan az egyik legkedveltebb finn jazz együttes. Ez a formáció 2002-es megalakulása óta kulcsszerepet tölt be mindnyájuk alkotói pályájáján. Ennek ellenére a TUM Receords gondozásában megjelent két rendkívül sikeres albumuk – March of the Alpha Males (2003) és Take It With Me (2006) – után mégis 13 évet vártak, mire ez év áprilisában kiadták a legfrissebb lemezüket, Land Of Real Men címmel. Ezt ezúttal az utóbbi idők egyik legaktívabb kortárs finn jazz kiadója, a We Jazz Records jegyez.

A lemez újabb mérföldkő nem csak a zenekar, hanem a négy zenész igen szép számú és figyelemreméltó diszkográfiáját tekintve is. Az Opusban is most ezt a legújabb munkáját fogja bemutatni a zenekar.


Timo Lassy & Teppo Mäkynen

November 30. szombat 20:00 Opus Jazz Club

A finn jazz két jól ismert szereplője, a szaxofonos Timo Lassy és a dobos Teppo Mäkynen egy rendkívül erőteljes zenét játszó duóban egyesítették erőiket a közelmúltban. Korábban már több zenekarban játszottak együtt, az ennek köszönthető összeszokottságukhoz az újdonság izgalma és frissesége is társul az új felállásban. Ez sugárzik közös lemezükből és élőben a közönségből nyert energiák csak tovább fokozzák a dob és a szaxofon párbeszédének izgalmát.

Timo Lassy kétségkívül az új évezred egyik legnagyobb finn jazz sztárjának számít, aki a The Five Corners Quintetben nyújtott játéka és sikeres szólista szereplései révén egycsapásra az élénk helsinki jazz élet központi figurájává vált. Noha a friss Timo Lassy & Teppo Mäkynen albumon Lassy a rá jellemző forró soul jazz helyett a szabad játék és a hang-kísérletek irányába mozdult el, még mindig éppen elég klasszikus „Lassy-hangzást” tesz oda, ahol arra éppen szükség van. A Helsinki dobos és producer Teppo Mäkynen pályáját olyan híres projektek fémjelzik, mint a 3TM, a The Stance Brothers (+ Jo Stance), a Teddy Rok Seven. Mind szerzőként, mind játékosként természetes érzékkel lel rá új zenei irányokra, s nem véletlen, hogy az egyik legszemélyesebb és legmuzikálisabb dobosként tartják nyilván hazájában.


New Jazz From Finland Afterparty with Matti Nives from We Jazz DJs

November 30. szombat 22:00 Opus Jazz Club

Az idén fellépő két zenekar lemezkiadójának alapítója és művészeti vezetője, Matti Nives a szombat esti koncert után vinyl gyűjteményének legjobb számaival búcsúztatja a New Jazz From Finland idei kiadását. Az afterpartyra a belépés ingyenes. További információ a Facebook eseményben.