Hírek

Hírek Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál 2020

Létezik női vagy férfi zene? Másként hallgatnak férfiak női zeneszerzőket, mint férfiakat és fordítva? Lehet rovarhangokból kíséretet komponálni egy versenyműhöz? Vagy kézjelekkel vezetni egy elektronikus eszközökön játszó szólistát? Lehet beatbox hangokkal történetet mesélni? Létezik olyan zenemű, melynek két verziója van, melyek külön-külön és egyszerre is előadhatóak? 2020. január 7-20. között hetedik alkalommal rendezik meg az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivált, melynek idén 6 programjára is a Budapest Music Centerben kerül sor.

Az Átlátszó Hang Fesztivál elsődleges célkitűzése, hogy az újzene sokszínű és innovatív világát mindenki számára átláthatóvá tegye, az idei kiadás pedig kiemelten foglalkozik női zenei alkotók munkájával. Számos hangverseny mellett műhelyfoglalkozások, előadások, gyerekprogram, nemzetközi szimpózium, családi hangszínházi előadás, kiállítás és filmvetítés is szerepel a 14 nap műsorán. Az elhangzó művek partitúráit a fesztivál ideje alatt a BMC Könyvtárában kialakított olvasósarkunkban tanulmányozhatják idén is.

A BMC-ben megrendezett programok sorát január 13-án Fazekas Gergely Anamorfózisok című előadása nyitja, melyen a zenetörténet ikerkompozícióiba kapunk bepillantást a fesztivál nyitó- és zárókoncertje kapcsán. Ugyancsak január 13-án hallható a kölni Asasello Quartet: előadásukban négy magyar szerző új vonósnégyeseit hallhatjuk. Az UMZE Kamaraegyüttes január 17-i Voice twist című koncertjén az emberi hanghoz köthető hangzásoké a főszerep, míg január 18-án Melis Lászlóra emlékezünk a Modern Art Orchestrával. Január 20-án, a fesztivál utolsó napján először négy zeneszerzőnő életművével ismerkedhetünk meg Tim van Beveren és Kyra Steckeweh filmjéből, majd az Átlátszó Hang zárókoncertjére kerül sor a berlini kortárszenei együttes, a LUX:NM előadásában.