Hírek

Hírek Elmarad a Vive le Jazz! Fesztivál

Sajnálattal értesítjük Önöket, hogy a BMC Opus Jazz Club Vive le Jazz! Fesztiválja elmarad. Bízunk benne, hogy a művészeket egy későbbi alkalommal felléptethetjük.
A jegyek visszaváltásával kapcsolatban kérjük keressék fel az egyes koncertek programoldalát.

Megértésüket köszönjük!
Budapest Music Center


Vive le Jazz! Fesztivál

Csibészség, kreativitás, könnyed melankólia – a franciákkal kapcsolatos pozitív sztereotípiákra a zenéjük is ráerősít. A francia jazz az európai színtéren belül is különleges színfoltot képvisel, megannyi különböző megközelítésmódot és integráns világot foglal magába, melyek közös jellemzője a dobozon kívüli gondolkodás. Nem csoda hát, ha a BMC is megkülönböztetett szimpátiát érez a francia előadók iránt, és szívesen adja ki lemezeiket – az elmúlt két évtized során a BMC Records mára az egyik legkeresettebb „francia” jazzkiadóvá vált.

Mindebben a Francia Intézettel való, csaknem húszéves együttműködés is fontos szerepet játszik, amelyben tavaly új fejezet nyílt az intézet Festival de la Francophonie eseményén belül megrendezett francia jazzfesztivállal. A koncertsorozat idén a Vive le Jazz! nevet kapta, és összesen öt izgalmas koncertet kínál március 26. és április 4. között.

A Vive le Jazz! a klubba rendszeresen visszatérő közönségkedvenc, a Pulcinella koncertjével indul. A BMC kiadásában tavaly megjelent, Ça című albumuk – ami címével Freud „Ősvalami” fogalmára utal – a korábbiaknál is szokatlanabb és elektronikusabb világot foglal magába, a vágyak cenzúra nélküli áradását, hagyományos és avantgárd, vad és háziasított, ellentéteket egyesítő zenét. Őket Anne Quillier és Pierre Horckmans duója, a Watchdog követi március 27-én, akik éles és bizsergető elektronikus rezonanciákat ötvöznek finom, akusztikus rezgésekkel. Az eredmény egy eseménydús álom hangulatára emlékeztet.

A sorozat a Théo Girard 4tet koncertjével folytatódik március 28-án. A francia bőgős tagadhatatlan vonzalmat érez a kerek formák iránt, ezért legutóbbi albumát ’Buborék', vagyis Bulle címre keresztelte. Ezzel egyúttal arra a kellemes – de közel sem negédes – zenei atmoszférára is utal, ami úgy veszi körül hallgatóját, akár egy családi védőburok.

Március 30-án a Vive le Jazz! kilép az Opus Jazz Club falai közül, és a Francia Intézet Auditóriumába látogat, ahol a Tazartés / Lorichon / Rollet trió hallható. A legendás francia művész, Ghédalia Tazartès először lép fel Magyarországon. Az 1979-es Diasporas megjelenése óta több mint 20 albumot jegyez neve alatt, művészetét jobb híján "Impromuz"-nak keresztelve, ezzel is visszautasítva mindenfajta zenei besorolást. Budapestre Quentin Rollet szaxofonossal, illetve az analóg szintetizátoron játszó Jerome Lorichon-nal érkezik. 

Április 4-én az ABACAXI zárja a frankofón együttesek sorát, ismét az Opus Jazz Clubban. A francia gitáros, Julien Desprez által alapított trió a kortárs impovizációs zene, sound art és performanszművészet határán mozog, amihez a ’60-as évekbeli rock éppúgy inspirációs forrásként szolgál, mint a sztepptánc. 


A fesztivál a BNP Paribas támogatásával valósul meg.

A koncertekre jegyek kaphatók a helyszínen, a bmc.jegy.hu oldalon, valamint az InterTicket országos Jegypont hálózatában.

BNP Paribas sponsor logo