Hírek

Hírek Bach Bridges a BMC-ben

A BMC-ben második alkalommal megrendezésre kerülő Bach Bridges fesztivál a Budapesti Fesztiválzenekar és az Amszterdami Concertgebouw Zenekar művészeinek, valamint a Festivallinks összefogásának gyümölcse, Michael Gieler és Szabó Péter művészeti vezetésével. A Festivallinks célja, hogy újszerű művészi produkciókat mutasson be több európai zenei fesztivál részvételével. Az így megszületett sokszínű műsor első alkalommal a Budapest Music Centerben hallható 2018. október 3-5. között, majd a következő két és során beutazza egész Európát. A hangversenyek középpontjában Bach zenéje áll, de a reneszánsztól napjaink zenéjéig számos mű elhangzik hat ország kiemelkedő művészeinek tolmácsolásában.

Bach Bridges I. - Crossing Borders
Október 3. 19:30 BMC Koncertterem

A fesztivál október 3-i nyitókoncertjének első része Finnország északi csücskéről, a Hiljaisuus Festivaaliról érkezik Budapestre. Az előadás akrobatikával társítja a régizenét és kortárs zenét: a cirkuszművészek és zeneművészek közösen találnak új, költői kifejezésformákat. A koncert második részében is különleges találkozások tanúi lehetünk. Miroslav Petkov trombitás és Dimitar Bodurov zongoraművész számára Bach zenéje legalább annyira otthonos, mint a jazz és az avantgárd elektronikus zene, ám mindvégig hűek maradnak saját zenei gyökereikhez, a bolgár népzenéhez.

Bach Bridges Extra: Gloire - némafilm és koncert
Október 4. 13:30 BMC Koncertterem

Casablanca világhírű rendezője, Kertész Mihály ritkán látható műve az 1923-as Der Junge Medardus című némafilm, amely Bonaparte Napóleon történetét meséli el. A filmet öt évvel később a terjesztő kérésére jelentősen átdolgozva, Gloire címmel mutatták be Franciaországban. Így a Napóleon-ellenes film az eredeti szándékkal szemben a hadvezért dicsőítő eposszá alakulhatott át a francia közönség számára - Kertész rendezői zsenije azonban minden uólagos változtatás ellenére is beragyogja a vásznat. Ez a ragyogás ihlette meg Didier Benetti zeneszerzőt, aki új kísérőzenét komponált a némafilmhez, mely élő előadásban hangzik el a vetítésen. A Gloire a korzikai Sorru in Musica Fesztiválról érkezik a BMC Koncerttermébe.

Bach Bridges II. - Ladies Night
Október 4. 19:30 BMC Koncertterem

A Bach Bridges második estéje, a Ladies Night a Dordrechti Bach Fesztivál és a Gran Canarián megrendezett Nemzetközi Bach Fesztivál közreműködésével jött létre a Festivallinks keretében. Lidy Blijdorp gordonkaművész nemzetközi hírnevét kifinomult hangszerjátékának és eredeti repertoárjának köszönheti. Vasile Luca cimbalmossal közös zenei párbeszéde tökéletesen példázza, miért tekintik Hollandia egyik legeredetibb fiatal zenészének. A koncert második részében Bach örömteli IV. Brandenburgi versenye után a finn komponista, Lotta Wennäkoski művének ősbemutatóját hallhatjuk. Az est a nagyszerű spanyol énekesnő, Esther Alfonso da Costa előadása zárja Astor Piazzola csábító dallamaival.

Bach Bridges III. - Concertante
Október 5. 19:30 BMC Koncertterem

A versenymű szó a concerto műfajának lényegére tapint rá. A Concertante című záróest programjában két zeneszerző-óriás, Bach és Vivaldi barátságos mérkőzésére kerül sor. A maga korában Vivaldi hírneve egy rocksztáréval vetekedett. Újszerű stílusa sok más komponistát ihletett meg, Bachot is beleértve. Bach darabjai kétségkívül remekművek, s ez alól a hegedűre írt kettősversenye sem jelent kivételt. De ugyanilyen örömmel mutatjuk be Vivaldi csodálatos g-moll kettősversenyét is Szabó Péterrel és Lidy Blijdorppal, az extravagáns Concerto Grosso Mogulról nem is beszélve, melyet a dél-koreai hegedűművész, Jae-won Lee tolmácsol.


Támogatók

Festivallinks • Music Stages • NKA - Nemzeti Kulturális Alap • Nemzetközi Szabó Csaba Társaság • TelepART