Hírek

Hírek Elmarad a Bach Bridges Fesztivál

Kedves Vendégeink! A 2020-as Bach Bridges Fesztivál vis maior okokból elmarad. A BMC rendkívüli tájékoztatása a koncertekkel kapcsolatban:

https://bmc.hu/hirek/tajekoztatas-a-BMC-rendezvenyeirol

Megértésüket köszönjük!


A harmadik Bach Bridges Fesztivál a Budapesti Fesztiválzenekar és az amszterdami Royal Concertgebouworkest művészeinek együttműködésében valósul meg a Budapest Music Centerben, március 31. és április 3. között. Az idei fesztivált minden idők két legnagyobb zeneszerzőjének, Bachnak és Beethovennek szentelik. A hagyományokhoz hűen minden koncertet Szabó Csaba zsoltárai vezetnek fel.

A március 31-ei nyitókoncerten Kurtág György előtt tisztelegnek a fesztivál művészei: a program hűen tükrözi az ő kamarazene iránti lelkesedését, és közeli kapcsolatát a múlt olyan zeneszerző-nagyságaival, mint Bartók vagy Schumann. Ugyanezen a koncerten a feltörekvő csellista, a hamarosan új albummal jelentkező Szabó Ildikó szólói is hallhatóak lesznek, valamint ekkor mutatkozik be először Magyarországon a világszerte elismert fiatal holland zongorista, Yang Yang Cai.

A második koncert az elmúlt 300 év szólóhangszerre és nagyzenekarra írt zenéinek zsenialitását vonultatja fel április elsején. Beethoven és Vivaldi művei mellett a fiatal holland komponista, Oene van Geel concertója is elhangzik a szír Qasyoun Trio előadásában.

Bach kantátái kerülnek a középpontba a fesztivál harmadik koncertjén, április 2-án a Gran Canaria-i születésű szopránénekes, Tania Lorenzo interpretációjában. Felcsendül a fiatal holland komponista, Mathilde Wantenaart Seufzer című darabja, melyet Bach BWV 21 jegyzékszámú kantátája ihletett, de hallhatunk egy korai Beethoven-zongoratriót is, amelyet a kiváló magyar zongorista, Lajkó István, valamint Jae-Won Lee és Szabó Péter adnak elő.

A Bach Bridges Festival minden idők két legkedveltebb zeneművével, a Goldberg-variációkkal és Beethoven Esz-dúr szeptettjének előadásával zárul április 3-án. Előbbi Dmitry Sitkovetsky vonóstrió-átiratában szólal meg, utóbbival egyúttal a zeneszerző születésnapját is ünneplik a Bach Bridges Fesztivál művészei, akik a BMC-ben adott koncertjüket követően a Gran Canaria-i Nemzetközi Bach Fesztiválon folytatják a közös zenélést.