Hírek

Hírek Bloomsday in Budapest zeneszerzői pályázat

Bloomsday in Budapest címmel hirdet zeneszerzői pályázatot az írországi Contemporary Music Centre, a Budapest Music Center és Írország Nagykövetsége együttműködésben Koltai Katalin gitárművésszel. 

A pályázat témája ír és magyar kortárs szerzők új gitáros műveinek komponálása. A kiválasztott művek a 2020/2021-es koncert évadban Magyarországon és Írországban kerülnek bemutatásra Koltai Katalin, gitárművész előadásában. A projekt célja olyan művek nemzetközi bemutatása, melyek feszegetik a klasszikus gitár idiomatikus határait, újszerűen árnyalják a hangszer karakterét és ezáltal gazdagítják a 6 és 8 húros gitár repertoárját.

Előnyt élveznek különleges scordaturát és kapodasztereket  (*lásd lejjebb) használó művek, de hagyományos hangolású darabok is benyújthatóak. A pályázat lehetőséget nyújt magyarországi és írországi szerzőknek új nemzetközi kapcsolatok kialakítására és műveik széles körű promótálására. 

A pályázat formai követelményei:

  • - magyar nemzetiségű vagy Magyarországon élő zeneszerzők
  • - ír nemzetiségű vagy Írországban élő zeneszerzők
  • - korhatári megkötés nincs
  • - a pályázatra íródott új vagy korábban megírt művek 6 vagy 8 húros gitárra maximum 15 perc időtartamban
  • - a klasszikus gitár idiomatikus határait feszegető művek
  • - különleges scordaturát és kapodasztereket  (*lásd lejjebb) használó művek
  • - hagyományos hangolást használó művek

Megjegyzések a scordaturáról:

Bármilyen eltérés a lenti gitár hangolástól:

6 húros gitár: E-A-D-G-H-E

8 húros gitár: C-E-A-D-G-H-E-A

Megjegyzések a kapodaszterekről: 

Az egyhúros kapodaszter Koltai Katalin találmánya 6 húros gitárra. Az eszköz a hagyományos kapodasztertől eltérően képes bármely húr lefogására anélkül, hogy a többi húrt érintené.

Az egyhúros kapodaszter bármely húron használható az első és a kilencedik érintő között. Emellett egy másik kapodaszterrel lehetőség van a 3 vonalas c hang lefogására is a legfelső érintőn az első (E) húron.

Az alábbi videó bemutatja, miként tette az eszköz lehetővé klaszterek, többrétegű struktúrák megvalósítását a hangszeren:

https://classicalguitarmagazine.com/video-pick-of-the-week-katalin-koltai-plays-bartoks-the-nights-music-and-check-out-her-single-string-capo-invention/

Scordaturát használó művek esetében kettős lejegyzés; hangzó és játszó szólamkotta javasolt.

Lásd az alábbi példában:
Scordatura kottapélda

A pályázat benyújtásának módja:

  • Határidő: 2020. március 30.
  • A kották beküldése pdf formátumban a submissions@cmc.ie címre
  • A levél tárgya Bloomsday in Budapest

További információ kérhető az alábbi két levelezési címen: 

Evonne Ferguson, Director of the Contemporary Music Centre, Ireland: eferguson@cmc.ie

Koltai Katalin, gitárművész: katalinkoltai@gmail.com

A kiválasztott művek bemutatásáról:

Maximum 5 ír és 5 magyar mű kerül bemutatásra Budapest Music Center Könyvtárában 2020. június 16-án, mely egyúttal a Írország Nagykövetség Bloomsday programjának kiemelt eseménye lesz. Ezt követően a 2020/2021- es évadban a kiválasztott művek több írországi koncertteremben is bemutatásra kerülnek. A kiválasztott zeneszerzők igényelhetnek utazási támogatást, valamint szállást a Budapest Music Centerben.  

Koltai Katalin:

Koltai Katalin, gitárművész tanulmányait a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen, a brüsszeli Királyi Konzervatóriumban és a Maastrichti Konzervatóriumban végezte Eötvös József, Antigoni Goni, Raphaella Smits és Carlo Marchione növendékeként. 

Szólistaként és kamaraművészként rendszeresen koncertezik világszerte. Intenzív résztvevője a magyar és nemzetközi kortárs zenei életnek. Számos zeneszerző dedikálta neki műveit, több magyar és külföldi ősbemutató közreműködője. Összművészeti produkciók zenei vezetője, előadásait többek között a Katona József Színház és a Vígszínház is műsorra tűzte.

Lemezei a Genuin, North/South Recordings/Naxos, Hungaroton és Gryllus Kiadó, átiratai pedig a Doblinger gondozásában jelentek meg. A Mezítlábas Zenészek művészeti vezetője és a Classical flute and guitar project társalapítója, Győri Noémivel.

2008 óta a Magyar Állami Operaház, 2017 óta az UMZE gitár szólistája. 

Emellett szólistaként lépett föl a Magyar Rádió, a Nemzeti Filharmonikusok, a Győri Szimfonikusok zenekarával.

A hagyományos klasszikus gitár mellett nyolchúros gitáron, lanton és bendzsón is játszik. 

Hollandiában Huygens ösztöndíjjal, Magyar Oktatás és Köznevelés kategóriában pedig Junior Príma Díjjal tüntették ki. 

Jelenleg doktori ösztöndíjas az angliai University of Surrey – International Guitar Research Centerben.

www.katalinkoltai.com

The Contemporary Music Centre, Írország:

Az írországi Contemporary Music Centre az ír kortárs zene legfontosabb intézménye,  célja az új művek promótálása, archiválása és nemzetközi együttműködések létrehozása.

www.cmc.ie

Budapest Music Center, Magyarország: 

A jelenkor magyar zenei értékeinek együttes és összehangolt felmutatása – 1996-os alapítása óta ez a Budapest Music Center fő célkitűzése. A Gőz László által létrehozott BMC aktívan vállal részt a magyar zene méltó nemzetközi helyének kialakításában koncertszervezőként, lemezkiadóként és információs központként.  

Írország Nagykövetsége, Magyarország:

Írország Nagykövetsége az anyaország és állampolgárjainak érdekeit képviseli Magyarországon, Kosovóban és Montenegróban.


CMC logo