Hírek

Hírek Szent Efrém Férfikar: Prima Klasse Weimar

Nehéz pontosan felmérni, hogy mit adott a világnak és az európai kultúrtörténetnek egy látszólag jelentéktelen türingiai kisváros: Weimar. Pedig Johann Wolfgang von Goethe választott otthona lett az európai klasszicizmus egyik legjelentősebb fellegvára: a költőóriáson kívül itt alkotott még Schiller, Herder, Liszt, Richard Strauss, itt mutatták be a Lohengrint, itt élt élete végén Friedrich Nietzsche, innen indult a Bauhaus mozgalom. Csaknem 10 évig itt komponálta remekműveit Johann Sebastian Bach és az ifjú Felix Mendelssohn is itt bontogatta szárnyait az idős Goethe mellett.

Egy kevéssé hivalkodó, ám annál kiműveltebb ékkő Weimar városa, a klasszikus műveltség egyik zászlóvivője, ahová a Szent Efrém Férfikar december 28-30. között, az idei év zárásaként három napra beköltözteti a Budapest Music Center közönségét és ahol mindenki megtapasztalhatja Goethe mester lényegre törő bölcsességét: „A művészet a kimondhatatlan tolmácsa.”

Jegyvásárlás: https://bmc.jegy.hu

Kedvezményes bérletvásárlás: https://bmc.jegy.hu/seasonticket/buy/409/60


December 28. szombat 19:30 Koncertterem

Műsor:

Liszt Ferenc: Pax Vobiscum
Johann Sebastian Bach: Pastorella - 1. és 2. tétel
Liszt Ferenc: Férfikari Mise
Johann Nepomuk Hummel: c-moll prelúdium és fúga op.posth.7
Liszt Ferenc: Laudate Dominum
Robert Schumann: Rastlose liebe
Liszt Ferenc: Soldatenlied
Liszt Ferenc: Über allen Gipfeln ist Ruh
Richard Wagner: Tannhäuser - zarándokok kara

Közreműködik:

Gesztesi-Tóth László – orgona
Szent Efrém Férfikar
Alapító: Bubnó Tamás

A Prima Klasse Weimar sorozat első estéjének középpontjában a férfikari hangzás és az orgona áll. Liszt Ferenc korai Férfikari miséje mellett elhangzanak Johann Sebastian Bach és Johann Nepomuk Hummel orgonaművei, de Schuman és Liszt egy-egy versmegzenésítése is meghallgatható a koncerten.


December 29. vasárnap 19:30 Koncertterem

Műsor:

Franz Schubert: Gesang der Geister über den Wassern
Johann Nepomuk Hummel: G-dúr vonóstrió
Liszt Ferenc: Gottes ist der Orient
Robert Schumann: Talismane
Felix Mendelssohn-Bartholdy: Denn er hat seinen Engeln
Johann Sebastian Bach: BWV 182 "Himmelskönig, sei willkommen”
Liszt Ferenc: Salve Regina

Közreműködik:

Nőikar: Murányi Márta, Pásztor Júlia, Drabik Zsuzsanna, Károlyi Katalin, Dezső Sára
Szólót énekel: Károlyi Katalin, Papp Viktor, Tóth Péter
Aura Musicale
Művészeti vezető: Máté Balázs
Szent Efrém Férfikar
Alapító: Bubnó Tamás

Johann Sebastian Bach számtalan kamara- és orgonaművet komponált a weimari hercegi udvarban, sőt későbbi lipcsei kantáta termésének előképei, előzményei is részben a Weimarban töltött időszak alatt születnek. A Prima Klasse Weimar sorozat második estéjén az Aura Musicale zenekar kiváló muzsikusaival és hölgy énekesekkel kiegészülve idézi meg Bach, Hummel, Schubert, Liszt, Schumann és Mendelssohn kompozícióit a Szent Efrém Férfikar.


December 30. Hétfő 19:30 Koncertterem

Közreműködik:

Szent Efrém Férfikar
Művészeti vezető: Bubnó Tamás

Johann Wolfgang von Goethe Az ifjú Werther szenvedéseivel lett igazi “bestseller” író - bár idős korábban legszívesebben letagadta volna ezt a fiatalkori zsengét. A Werther-szellemiséget idézi meg a sorozat harmadik koncertje: azt kutatjuk, hogyan lehet egyszerre nagyon szerelmesnek de mégis folyton szomorúnak lenni. Ezt az állapotot zeneileg híresen jó kedélyű, dúrban komponált szerelmes énekek mollosításával érjük el - a (melankolikus) szórakozás tehát garantált. Megszomorított reneszánsz madrigál, korunk legszerelmesebb slágereinek „megmollosított” verziói mellett tragikus esküvői bevonuló zene és a „Szomorúóda” is elhangzik a sorozat szilveszteri hangulatú zárókoncertjén