Hírek

Hírek A legjobb jazzkiadók közé került a BMC Records

A The New York City Jazz Record a 2020-as év öt legjobb jazz lemezkiadója közé választotta a BMC Recordsot, több tavalyi albumát pedig külön is díjazta.  

A nagy múltú magazin, melyet az amerikai szaxofonos, Joe Lovano a legaktuálisabb New York-i jazzújságnak nevezett, és amelyet John Gray kritikus a nemzetközi jazz- és avantgárd zenei történések egyik legmegbízhatóbb forrásaként aposztrofált, évek óta nyomon követi a magyar jazz, kortárs zenei kiadó, a BMC Records munkásságát. A lap több ízben és különböző kategóriákban díjazta már a BMC kiadványait. A napokban elhunyt Huszár László, a BMC arculatáért felelős grafikus érdeme például, hogy 2014-ben a Michael Schiefel Platypus Trio lemeze (melyben Lukács Miklós cimbalmozott), 2016-ben a Daniel Erdmann’s Velvet Revolution: A Short Moment of Zero G című lemeze, 2017-ben pedig a Trió Kontraszt: A dionüszoszi hangszikráktól az elmúlás csöndjéig című lemeze is a BEST ARTWORK (legjobb lemezborító) díjban részesült. 2016-ban két BMC Records szólólemez is a HONORABLE MENTION (a zsűri különdíja) kategóriában szerepelt: Palotai Csaba: The Deserter című gitárlemeze, valamint Michiel Braam zongoraalbuma. 2017-ben az a Lukács Miklós érdemelte ki ugyanezt az elismerést az amerikai Larry Grenadierrel és Eric Harlanddal közös, Cimbalom Unlimited című albumáért, aki most, 2020-ban már a BEST NEW RELEASES OF THE YEAR (az év legjobb albuma) elismerő kategóriában szerepelt a Miklós Lukács Cimbiosis Trio – Music From the Solitude of Timeless Minutes kortárs jazz lemezével.

Idén emellett még három kategóriában láthatjuk viszont a BMC Records nevét: a BEST TRIBUTES OF THE YEAR (legjobb feldolgozás) kategóriában Kristjan Randalu, Dave Liebman – Mussorgsky Pictures Revisited című albumát emelte ki a jazzújság, különdíjat kapott Grencsó Collective Special 5 és Ken Vandermark – Do Not Slam the Door! című albuma, míg a kiadó egésze a RECORD LABELS OF THE YEAR (az év lemezkiadója) elismerésben részesült. Ez utóbbira mérföldkőként tekint a BMC Records történetében, hiszen olyan lemezkiadókkal került egy platformra, mint a cseh Intakt kiadó, a New York-i Sunnyside Records, vagy a legnevesebb európai kiadónak számító német ECM.