Hírek

Opus Jazz Club Dutch Focus: Holland jazzhétvége a BMC-ben

DUTCH FOCUS – HOLLAND JAZZHÉTVÉGE A BMC-BEN
2022. szeptember 2-3.
Budapest Music Center – Opus Jazz Club

Robbanékony hangzás, a jazzben ritkán látott sokoldalúsággal párosítva: ezt ígéri a Dutch Focus minifesztivál, amely a holland jazz vibráló színeit hozza el a Budapest Music Centerbe szeptember 2-3. között.

Hollandia szinte észrevétlenül vált európai jazznagyhatalommá az elmúlt 100 évben: az amerikai hagyományokat nagy kreativitással és szabadsággal alakították saját nyelvükre. Mára Dél-Koreától Mexikóig számos zenész választja új otthonának Amszterdamot vagy épp Hágát, tovább táplálva a jazz örök mozgásban lévő műfaját. Budapesten ritkán hallhatunk holland együtteseket, így különleges alkalomnak ígérkezik a BMC és a Holland Királyság Nagykövetségének közös minifesztiválja, a Dutch Focus.

Szeptember 2-án 20 órától a DiMonGo Special lép az Opus Jazz Club színpadára a BMC-ben. Bár a jazz műfaja alapvetően nem a humorról híres, Cyril Directie, Frank Montis és Anton Goudsmit triójának védjegye a szellemes megközelítés. A DiMonGo zenéje a soul mellett a funk, a rock és a lírai balladák stílusát is felhasználja. A gitárból, Hammond-orgonából és dobból álló formáció hamar a holland jazz- és soul színtér közkedvelt zenekarává vált, és nemzetközi turnékba fogott. Bárhol is zenél a csapat, ragadós groove-jaik és kirobbanó energiájuk ellenállhatatlanul magával ragadja a közönséget.

Szeptember 3-án 20 órától a Benjamin Herman Trio folytatja a Dutch Focus minifesztivált az Opusban. Az elmúlt 25 évben a beskatulyázhatatlan szaxofonos, Benjamin Herman generációjának egyik legfékezhetetlenebb és legtermékenyebb zenészévé vált Hollandiában. Eddig összesen 50 lemezt adott ki, részben szólistaként, részben pedig nyolctagú együttese, a dallamos zenét játszó New Cool Collective élén. Sokoldalúsága nem ismer határokat: holland költőkkel, popénekesekkel, hip-hop előadókkal is dolgozik. Felvételeinek impozáns palettáján a punk jazzt éppúgy megtalálhatjuk, mint örökzöldek elegáns feldolgozásait. A Budapestre látogató Benjamin Herman Trio élő előadásait eklektikus repertoár jellemzi: az örömteli virtuozitás mellett időtlen klasszikusok és bűnös élvezetek teszik megunhatatlanná koncertjeiket.


RÉSZLETES PROGRAM ÉS JEGYVÁSÁRLÁS

2022. szeptember 2. péntek 20:00 | BMC - Opus Jazz Club
DiMonGo Special

2022. szeptember 3. szombat 20:00 | BMC - Opus Jazz Club
Benjamin Herman Trio


 Netherland Logo