Hírek

Opus Jazz Club Estonia100 az Opus Jazz Clubban

Az Észt Köztársaság kikiáltásának 100. évfordulóját ünneplő jubileumi évet nagyszabású zenei programmal zárja a Magyarországi Észt Intézet, melyen az észt zenei élet legkiválóbb szereplői mutatkoznak be különböző műfajokban. Az Opus Jazz Clubban két különleges jazzkoncert hallható az Észt Zenei Hét részeként, november 29-én és november 30-án este 8 órától.

November 29-én a Peedu Kass Momentum visszatér két évvel ezelőtti fellépésének színhelyére. A tiszta hangzásáról, izgalmas ritmusairól és lendületes színpadi előadásáról ismert kortárs jazzt játszó Momentum zongoratriót az európai jazzélet keresett muzsikusa és igen termékeny muzsikusa, az észt nagybőgős Peedu Kass vezeti. Kass szerzeményei az észt jazz nyugati nagykövete, a bámulatos tehetségű és virtuóz Kristjan Randalu aktív közreműködésével kelnek életre. Randalu saját triója idén áprilisban a legendás német lemezkiadónál, az ECM-nél jelentette meg Absence című bemutatkozó albumát. Az izgalmas ritmusokért Toomas Rull, az észt jazzdobosok kulcsfigurája felel a trióban. Érzékeny fülű játékos és termékeny dalszerző, aki mindig zsigerből érzi, hogyan lehet gazdagítani az együttes hangzását.

Veljo Tormis nevét sokan ismerik, akik valaha is kórusban énekeltek, és Kadri Voorandnak is egyre növekszik a hazai rajongótábora. A november 30-án hallható Tormis Quartet zenéje hídépítés három műfaj között: Tormis népdalfeldolgozásait jazzes köntösbe bújtatja a két elragadó énekesnő, Kadri Voorand és Liisi Koikson, illetve gitáros kísérőik, Jaak Sooäär és Paul Daniel. Észtország szinte valamennyi folk és jazz fesztiváljának színpadán megfordultak már, de nagy sikerrel szerepeltek az Egyesült Királyságban, Izraelben, Németországban és Finnországban is. A kvartett 2016-ban, az Év legjobb új együttese kategóriában elnyerte az észt folk-zenei Grammyt, idén júliusban pedig Tormisele - Hommage To Veljo Tormis címmel bemutatkozó albumuk is megjelent a német Nordic Notes kiadó gondozásában.