Hírek

Hírek Frankó Flamandok

A Szent Efrém Férfikar koncertsorozata

Nos ez az egész úgy kezdődött, hogy az angolok kitalálták a divatos zenét, ami megtetszett a frankoknak – no és a flamandoknak is. Csináltak is belőle olyan slágereket, aminek senki nem tudott ellenállni. De, amint az közismert, senki sem lehet próféta a saját hazájában: ezért Dufay és barátai, illetve tanítványai mertek nagyot álmodni és elmentek Itáliába – jobb az idő, jobban is fizetnek, nem is beszélve az ételekről, italokról és még sorolhatnánk... És ugyan egy belga nem csinál nyarat, de több tucat már annál inkább – így lett a burgundiai iskolából európai szintű zenei bevándorló hadjárat – és hogy jót tett-e nekünk és az európai zenének a franko-flamand zenei bevándorlás: nos, erre egyértelmű választ ad a Szent Efrém Férfikar koncertsorozata.


FRANKÓ FLAMANDOK 1. - BURGUNDIA, FLANDRIA - SLÁGEREK, TÁNCOK

December 28. péntek 19:30
Koncertterem | Jegyvásárlás

A burgundiai iskola a 15. században egyet jelentett a modern zenei nyelvvel – Dufay és Binchois angol mintát követve alakították ki a következő századokat meghatározó franko-flamand vokálpolifóniát. A Szent Efrém Férfikar sorozatának első estéjén megjelenik az a zenei alapkő, amit a reneszánsz korban tettek le flamand mesterek, azonban az Aura Musical segítségével időben egészen 17–18. századig utazunk előre, hogy egy korszakos frank zseni munkásságába is belekóstoljunk – Jean-Philippe Rameau műveibe, aki szintén Burgundia szülötte volt.


FRANKÓ FLAMANDOK 2. - "GYÜTTMENT" BELGÁK A HEGYEKEN TÚLRÓL

December 29. szombat 19:30
Koncertterem | Jegyvásárlás

Oltremontani – Azok, akik a hegyeken túlról jöttek. Így nevezték Itáliában azokat a franko-flamand   komponistákat, akik az észak-itáliai hercegi udvarokban szolgáltak és munkásságuk alapjaiban meghatározta a zenetörténet fejlődési irányát. A Szent Efrém Férfikar sorozatának második estéjén a „gyüttment” zeneszerzők több generációja mutatkozik be: Dufay, Josquin, Ockeghem, Obrecht és Lassus szakrális művein keresztül megtapasztalhatjuk, hogy milyen volt az az egyedülálló zenei nyelv, aminek még a híresen büszke itáliaiak sem tudtak ellenállni.


FRANKÓ FLAMANDOK 3. - RENESZÁNSZ FM - FRANKÓ SLÁGEREK A XVI. SZÁZADBÓL

December 30. vasárnap 19:30
Koncertterem | Jegyvásárlás

A Reneszánsz FM egy képzeletbeli esti adásába csöppenünk bele a Szent Efrém Férfikar sorozatának záró estjén – ez a 16. század elejének legmenőbb slágerlista-műsora... A gond csak az, hogy ekkor még nem találták fel a rádióhullámokat, ezért hogyha valaki meg akarja hallgatni a kedvenc slágerét, akkor be kell mennie a stúdióba és el kell játszania – énekelnie. A kor legdivatosabb és legnépszerűbb dallamai csendülnek fel egy pörgős rádióműsor keretein belül, a legváltozatosabb előadók tolmácsolásában – akiket minden esetben a Szent Efrém Férfikar testesít meg.


A koncertsorozatra 4500Ft-os áron bérlet vásárlása is lehetséges erre a linkre kattintva: Bérletvásárlás