Hírek

Opus Jazz Club Fecske Jazz: nyári koncertsorozat indul Salföldön

Június 30-án Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint koncertjével startolt el a Fecske Jazz sorozat, amely péntekenként egészen a nyár végéig jazzprodukciókkal várja a közönséget a salföldi Káli Fecske Kulturális Központban. Az Opus Jazz Club szervezésében, a MOL Új Európa Alapítvány Felhangolva programjának támogatásával megvalósuló koncerteken a magyar jazzszcéna kiválóságaival és stílusok arzenáljával találkozhatunk.

Július 7-én Kaltenecker Zsolt billentyűs-zeneszerző és Mózes Tamara énekesnő-dalszerző folytatja a sorozatot. A duó műsorában a jazz és az improvizáció találkozik a Kraftwerket idéző elektronikus hangzásokkal, Pink Floydos pszichedelikus álomvilággal vagy akár egy Björk-feldolgozással, ami összességében a progresszív kamarazenei artpop kifejezéssel írható le. Debütáló albumuk, a Futurized 2022 őszén jelent meg a BMC Records gondozásában; idén áprilisban nagy sikerrel szerepeltek a Brémában megrendezett nemzetközi Jazzahead! showcase-en.

Gyárfás István (vagy ahogy a legtöbben ismerjük, Gyafi) több mint 30 évvel ezelőtt alapította első gitár-bőgő-dob összeállítású trióját, amely július 14-én lép fel Salföldön. A zenekar játékát swinges lüktetés, színekben és tempóváltásokban gazdag előadásmód jellemzi, amely a bebop stíluselemeit hordozó, virtuóz szólókkal társul. Szívesen dolgoznak fel a swingkorszak legendás nagyzenekarainak sikerdarabjaiból, de játszanak számos, napjainkban ritkán hallható jazzsztenderdet és saját szerzeményeket is.

Július 21-én visszatér Salföldre Gyémánt Bálint, hazánk egyik legkiválóbb jazzgitárosa, aki a kezdetek óta sokszínű és izgalmas felállásokat erősít, saját formációjával pedig egyre nagyobb rajongótábort tudhat magáénak. Partnere ezúttal Oláh Krisztián lesz, aki 2018-ban első magyar jazz-zongoristaként jutott a Thelonious Monk Institute nemzetközi versenyének washingtoni döntőjébe. Amerikai tapasztalatai és zeneszerzés-tanulmányai azóta új irányba terelték Krisztián zenei világát. A határtalan lehetőségeket rejtő gitár-zongora duó programjának gerincét a két művész saját szerzeményei és erre a formációra hangszerelt feldolgozásai adják.

A jazz, a pop és a sanzon különös keverékével, illetve filmszerű magyar dalszövegekkel teremt megejtő hangulatot július 28-án este Váczi Eszter és a Quartet. Repertoárjukban a bravúros szólók sodró erejű történetekkel társulnak. Első két lemezük platina-, illetve aranylemez lett jazz kategóriában, három albumukat pedig Fonogram-díjra jelölték a legjobb hazai jazzalbumok között. 

Népzenei ihletésű világgal érkezik az örmény származású harmonikás, David Yengibarian triója augusztus 11-én. Inspirációs forrásaik között nagy súllyal képviselteti magát az örmény zenei hagyomány, a balkáni népzene, a brazil dalok harmóniai és ritmikai sokszínűsége, az improvizatív zene, illetve az argentin tangó. Az 1999-ben megalakított trió számos alakváltáson esett át, az utóbbi években állandósult felállás két oszlopos tagja Badics Márk és Vajdovich Árpád.

A 2020-ban alakult New Fossils tagjai a jazz- és könnyűzenei élet aktív muzsikusai, akik Budapesten találtak egymásra. Nevükkel a jazz, az alternatív és indie zenei szcéna olyan meghatározó zenekaraiban találkozhatunk, mint a Mörk, a Dresch Quartet, a Mordái vagy a Laiho, ezt a modern hangvételt és zenei megközelítést pedig jelen formációba is magukkal hozzák. A Szabó Dániel Ferenc és Gyányi Marcell vezette csapat zenéje letisztult, mégis dinamikus témáival az erőteljesebb műfajok kedvelőit is képes lesz magával ragadni augusztus 18-án.

Augusztus 25-én az Oláh Krisztián Quartet zárja a sorozatot. A zenekarvezető szerzeményeinek fő alkotóelemei a klasszikus zenei elemek és kompozíciós technikák, valamint a kortárs jazz improvizatív sodrása és absztrakt ritmikája. Legfontosabb formációjában Krisztián a jazz és a klasszikus zene szintézisére törekszik, dinamikus kortárszenei világ megteremtésének igényével. Bár a zenekar műsora Krisztián kompozícióira épül, a tagok mind nagyszerű improvizatőrök, így a produkció szerves részét képezi a spontán és kollektív improvizáció, amely friss és komplex hangzásvilágot formál ki.

A koncertek 20:30-kor kezdődnek. Jegyvásárlás és további információ a Káli Fecske Facebook oldalán.

A koncertek a Felhangolva! program keretében, a MOL-Új Európa Alapítvány támogatásával valósulhatnak meg. További részletek és programok: https://felhangolva.hu/