Hírek

Opus Jazz Club Fiatal jazz-zenészek az Opus júliusi programjában

Az Opus Jazz Club eddig is számos fiatal zenekarnak biztosított bemutatkozási lehetőséget, de a MOL-Új Európa Alapítvány Felhangolva programjának keretében még nagyobb tér jut a feltörekvő tehetségeknek.

Július 6-án az Electric Bebop Band Budapest nevű új formáció játszik, amely 2023 elején jött létre, Cseh Péter ötlete nyomán. A különleges felállású, több generáció képviselőit összeeresztő zenekar repertoárját a bebop korszak mára klasszikussá vált darabjai alkotják, amelyeket zenészek újabb és újabb generációi értelmeznek újra. A nagy elődök munkásságából merít a július 15-én fellépő Jámbor Ármin Quintet, illetve a július 29-én hallható Czakó Virág Quartet is. Czakó Virágot olyan előadók inspirálták, mint Ella Fitzgerald, Carmen McRae és Diana Krall, de az új utakat kereső énekesnők, köztük Samara Joy is nagy hatással vannak rá. Ezen az estén népszerű amerikai jazzsztenderdek hangzanak el, bossa novákkal és groove-os feldolgozásokkal kiegészítve. Jámbor Ármin korát meghazudtoló kifinomultsággal rendelkezik, ami nemcsak hangszerjátékában nyilatkozik meg, hanem kompozícióiban is. A magyar szaxofonos különböző nemzetiségű, ám grazi bázisú zenészeket invitált magával, és társul hozzájuk trombitás barátja, Hofecker Dániel is.

Jámbor Árminhoz hasonlóan a klasszikus zene felől érkezett a jazzbe Sebestyén Patrik trombitás, aki sextetjével július 12-én Colors of Fortune című albumukról, illetve készülőben lévő új lemezükről (Wandering in Memory Palace) hoz hol mainstream ihletettségű, hol kísérletező számokat. Július 27-én több nemzetközi verseny díjazottja, a Symbiosis 5 lép színpadra saját kompozíciókból álló repertoárral, amely ötvözi a modális és a kortárs jazz elemeit, míg július 22-én a 2020-as Müpa Jazz Showcase-en bizonyított Nagy-Babos Rebeka Quartet ad elő a jazz, a népzene és az elektronikus zene határán egyensúlyozó feldolgozásokat és saját dalokat.

A koncertek a Felhangolva! program keretében, a MOL-Új Európa Alapítvány támogatásával valósulhatnak meg. További részletek és programok: https://felhangolva.hu/