Hírek

Hírek International Opera Awards díj a Fin de partie-nak

A legjobb világpremier kategóriában ismerték el Kurtág György Fin de Partie című operájának milánói Scala-beli bemutatóját az International Opera Awards világversenyen, április 29-én. A Kossuth-díjas zeneszerző Samuel Beckett 1957-ben Párizsban bemutatott A játszma vége című abszurd drámáját zenésítette meg. A legnagyobb olasz napilap beszámolója szerint a bemutató napján, 2018. november 15-én a Scalából a taps egészen Budapestig hallatszott, ahonnan a 92 éves Kurtág György követte az előadást - adta hírül a Papageno.hu.

"Kurtág György zenéje intenzíven él a négyszázéves műfaj számos, jól ismert eszközével és kifejezetten tradicionális darabnak tekinthető, amennyiben nem valamiféle posztpolgárokat pukkasztó posztmodern antioperáról van szó, hanem olyan műről, amely természetes módon illeszkedik a hagyományba. Világosan hallható, hogy Kurtágnak számos konkrét modellje volt: Monteverdi a szöveg-zene viszony kialakításában, Muszorgszkij a drámai erő és az atmoszféra megteremtésében, Debussy a francia deklamációban és a drámai eszközök ökonomikus használatában és talán még a kései Verdi, a Falstaff Verdije is ott van a háttérben néhány komikus elemben. Mindez nem jelenti, hogy a Fin de partie ne lenne kivételes, és kivételesen eredeti darab, szinte minden szempontból" - olvashatjuk Fazekas Gergely 444.hu számára írt kritikájában.

A milánói premier zenei próbái a Budapest Music Centerben zajlottak, Kurtág György és Kurtág Márta irányításával. "A BMC nemcsak azáltal vált egy darabka zenetörténetté, hogy a többéves próbafolyamat számára lehetőséget nyújtott (s hogy az egészet képpel-hanggal dokumentálta a Kurtág-kutatók elkövetkező nemzedékei számára), hanem azzal is, hogy Kurtágéknak otthont adva megteremtette a fizikai feltételeket az opera létrejöttéhez" - fogalmazott Fazekas Gergely.