Hírek

Opus Jazz Club Francia és kubai jazz az Opus augusztusi programjában

Augusztus végén három külföldi zenekar színesíti az Opus Jazz Club programját. Bár közülük kettő francia-belga, egy pedig kubai illetőségű, az általuk képviselt zenei világokat nyugodtan hasonlíthatjuk akár három különálló kontinenshez is.

A Kari Ikonen és Manuel Hermia által alapított francia-finn-belga Orchestra Nazionale della Luna quartet a jazz hagyományában gyökerező zenét játszik, de korunk zenei jelenségeire és társadalmi aspektusaira is nyitott marad. Modernizmustól hajtott swing, indiai és arab zenei hatások, fel-felsejlő spirituális mélységek, már-már Fellinire hajazó humor – ezek a fő elemek, amelyekből a quartet egyedülálló meteoritját alkotó kőzetek kikristályosodtak. A zenekar második, There’s Still Life On Earth című lemeze – egyben az ökológiai válsággal kapcsolatos zenei állásfoglalása – a BMC Records gondozásában jelent meg 2020-ban. Új anyaguk, amelyet az augusztus 18-i koncert előtt lemezre is vesznek a BMC-ben, kompozíció és improvizáció, akusztikus és elektronikus hangzások, rendezettség és káosz határán egyensúlyozva tesz fel kérdéseket a technológia és különösen a mesterséges intelligencia (AI) okozta társadalmi feszültségekről.

Augusztus 25-én a francia-belga FUR trió ad elő improvizatív zenei jeleneteket, amelyeken keresztül az az önkifejezés megismételhetetlen felfedezőútjára invitálja a hallgatót. A három francia zenészt a spontaneitás mellett a hangszínekkel és textúrákkal való kísérletezés vezérli, így zenéjük valósággal nyüzsög a leheletfinom történésektől. Főbb inspirációs forrásaik között Jim Black AlasNoAxis együttese, a Big Thief, Daniel Lanois és Jimmy Giuffre szerepel. Első albumuk, a meditatív hangvételű Boîte noire 2021-ben jelent meg, azóta pedig hat digitális single-t adtak ki. Következő albumukat a BMC Records számára rögzítik a koncert napjaiban. A zenekarvezető, Hélène Duret a Jazz Migration program keretében, a Suzanne trió tagjaként már járt az Opus színpadán, és olyan, a lemezkiadóhoz kötődő zenészekkel is játszik, mint Vincent Courtois, Théo Ceccaldi vagy Daniel Erdmann.

Egy város, ahol semmi sem létezhet zene nélkül: őseik nyelvén erre utal a három kubai muzsikus alkotta Ilú trió neve. A csapat célja, hogy az afro-kubai zene hagyományaira építve térképezzenek fel új zenei tájakat. A merészen egyedi – tenorszaxofonból, nagybőgőből és ütőhangszerekből álló – formáció nem használ akkordikus hangszert, de nagy hangsúlyt helyez a ritmusszekcióra, amely szülőföldjük zenekultúrájának kiemelten fontos elemét képezi, illetve olyan dallamokra, amely őseik profán és spirituális szertartási énekeit idézi fel. Augusztus 26-án az Opusban járatják majd csúcsra a felfedezés és a kísérletezés élményét, miközben mély érzelmekkel és kirobbanó életörömmel ünneplik zenei gyökereiket.

Jegyek 3200 forintos áron kaphatók a helyszínen, a bmc.jegy.hu oldalon, valamint az InterTicket országos Jegypont hálózatában.