Hírek

Hírek Filmkoncertek a BMC-ben

Budapesti Klasszikus Film Maraton
Filmkoncertek a BMC-ben
2023. szeptember 13-14.

A filmtörténet első harminc évében, amikor a filmek még hang nélkül peregtek a mozikban, Európa országaiban – köztük Magyarországon is – több száz játékfilm készült, ám ezeknek csupán kis része maradt fenn egészében vagy töredékes formában, hiszen sem a hangosfilmek gyors elterjedése, sem az archívumok hiánya nem kedvezett a műfaj fennmaradásának. A némafilmgyártás túlélőit azóta több intézményben keresik, gyűjtik és restaurálják, ami nemcsak a filmtörténeti kutatások elengedhetetlen része, hanem korunk művészeit is megihleti. Szeptember 13-án és 14-én a BMC is csatlakozik a Nemzeti Filmintézet Budapesti Klasszikus Film Maratonjához, amelynek keretében a közönség némafilmek és az élőzene dialógusának lehet tanúja.

A legendás Pathé filmstúdió hagyatékát gondozza a Jérôme Seydoux-Pathé Alapítvány, amelynek gyűjteményéből szeptember 13-án válogatott rövidfilmek fonódnak össze a műfaji határok nélkül értelmezett kortárs zenével. Hazánk legnépszerűbb és egyben külföldön is legelismertebb jazzénekesnője, a kortárs klasszikus zenében egyaránt jártas Harcsa Veronika varázslatos énekével, Fekete-Kovács Kornél, Gőz László és Lukács Miklós pedig egyszerre virtuóz, elmélyült és sokarcú játékával repíti egy addig ismeretlen világba a hallgatót, miközben a kép és zene párbeszédéből a nők hatalomátvételének drámája bontakozik ki.

Szeptember 14-én este az improvizáció négy mestere, Komjáti Áron, Fekete-Kovács Kornél, Gőz László és Dés András pillanatban születő zenei diskurzusai értelmezik tovább a 2020-as évek két nagy felfedezését a Holland Filmarchívum örököse, az EYE Filmmúzeum gyűjteményéből. A műfaji sztereotípiákat meghazudtoló zenészekből álló kvartett Ellen Richter alakját idézi meg: mindkét, a vetítővásznon feltámadó némafilm – Ha az átok teljesül – A halál bacchanáliája (1917) és Babona (1919) – női főszerepét a zsidó származású osztrák színésznő alakítja, akit a korabeli színészideáltól meglehetősen eltérő kinézete ellenére (vagy talán éppen emiatt?) az évtized legnagyobb sztárjai között tiszteltek.


Kapcsolódó programok

Filmkoncertek | Legendás és történelmi hősnők | Harcsa Veronika, Lukács Miklós, Fekete-Kovács Kornél, Gőz László
2023.09.13. szerda 19:00
BMC Koncertterem

Rövidfilmek a Jérôme Seydoux-Pathé Alapítvány gyűjteményéből

Közreműködik:
Harcsa Veronika – ének
Fekete-Kovács Kornél – trombita
Gőz László – fúvós hangszerek
Lukács Miklós – cimbalom

Filmkoncertek | Ellen Richter, az ezerarcú díva | Komjáti Áron, Fekete-Kovács Kornél, Gőz László, Dés András
2023.09.14. csütörtök 19:00
BMC Koncertterem

Richard Eichberg: Ha az átok teljesül – A halál bacchanáliája (1917)
Georg Jacoby: Babona (1919)

Közreműködik:
Komjáti Áron – gitár, elektronika
Fekete-Kovács Kornél – trombita
Gőz László – fúvós hangszerek
Dés András – ütőhangszerek


Jegyek 2500 forintos áron kaphatók a helyszínen és a bmc.jegy.hu weboldalon.