Hírek

Opus Jazz Club Hevhetia Days 2019

Hevhetia Days 2019

Ötödik alkalommal ígér friss hangokat és izgalmas zenei találkozásokat a Hevhetia Days szeptember 5. és 7. között az Opus Jazz Clubban. A BMC és az Európa-szerte ismert szlovák Hevhetia lemezkiadó által közösen szervezett, nemzetközi művészeket felvonultató fesztivál programján a 18 éve alapított Hevhetia kiadványainak közreműködői szerepelnek.

David Kollar és Zbigniew Chojnacki duója nyitja meg a fesztivált szeptember 5-én. A szlovák gitáros és filmzeneszerző, David Kollar egyedülálló zenei víziójú művész, aki bármiféle zenét képes befogadni és visszatükrözni úgy, hogy közben mindvégig megőrzi irigylésre méltó individualizmusát. Albumainak hosszúra nyúló listáján olyan formabontó művészekkel működött együtt, mint Eivind Aarset, Arve Henriksen, Steven Wilson, vagy Pat Mastelotto. A lengyel harmonikás, Zbigniew Chojnacki hangszeréből a legkülönfélébb színeket csalogatja elő, és az elektronika mellett hétköznapi tárgyakat is használ játéka során. Célja, hogy hallgatóival a harmonika egészen új aspektusát ismertesse meg.

A Szymon Mika Trio szeptember 6-i fellépése régóta várt eseménye a klubnak. A lengyel gitáros már kétszer is szerepelt az Opus színpadán sidemanként, ám ezúttal végre saját triójával mutatja be kompozícióit. Kimondottan melodikus, a kortárs New York-i iskola és a lengyel jazz hatásait egyaránt mutató játéka nagy érzelmi kifejezőerővel mesél a fiatal művész világáról.

A fesztivált a Nebula Machina zárja szeptember 7-én. A három francia virtuóz, Leïla Soldevila, Jérôme Fouquet és Ugo Boscain akusztikus hangszereken, nagybőgőn, trombitán és kontrabasszus-klarinéton játszik, ám a trió experimentális hangzása nehezen írható le klasszikus zenei fogalmakkal. Saját bevallásuk szerint céljuk az együttes nevébe foglalt képzeletbeli Nebula Machina, azaz egy teljesen új „hangszer” megalkotása, melyben a három zenész szerepe teljességgel feloldódik.