Hírek

Hírek Nemzetközi és hazai sikerek a Cimbalomversenyen

Nemzetközi és hazai sikerek egyaránt születtek a BMC Nemzetközi Cimbalomverseny 2019-es döntőjében, melyet augusztus 31-én első alkalommal tartottak meg a Budapest Music Centerben.

Klasszikus-kortárs kategóriában az ukrán Mykhaylo Zakhariyának ítélte oda a zsűri az első díjat, míg nyitott kategóriában a hazai színekben induló Szabó Dániel diadalmaskodott.

A döntőbe jutott versenyzők közül a klasszikus-kortárs kategóriában második helyezést ért el Gódor Erzsébet, a harmadik helyezést pedig Nicholas Tolle részére ítélték oda. Nyitott kategóriában Ürmös Sándor második, Rodrigo Nolasco Contreras Vásquez harmadik díjat kapott.

A 18 000 euro összdíjazású megmérettetés zsűrijét a hazai cimbalomjátszás kimagasló művészegyéniségei, Szakály Ágnes, Balogh Kálmán, Lukács Miklós és Szalai András alkották, akikhez Fazekas Gergely zenetörténész és a döntőben Eötvös Péter zeneszerző, karmester csatlakozott.

Számos különdíj odaítélésére is sor került. A díjazottak koncertlehetőséget kaptak a Cziffra György Fesztiválon, az Óbudai Társaskörben, a Müpában megrendezésre kerülő Cimbalom Gálán, a Bartók Rádió Márványtermében, valamint külföldön a Collegium Hungaricum Berlin, a Brüsszeli Balassi Intézet, a Moszkvai Magyar Kulturális Központ és a New York-i Balassi Intézet jóvoltából.


BMC Nemzetközi Cimbalomverseny 2019

A versenyt a Budapest Music Center hívta életre 2019-ben, az UMZF Zeneszerzőverseny és a BMC Nemzetközi Tenor- és Basszusharsona Verseny sikerei után. A BMC Nemzetközi Cimbalomverseny célja, hogy XXI. századi kontextusba helyezze az immár hivatalosan is hungarikumnak számító hangszert, inspirálja a fiatal cimbalmos generációt, lehetővé tegye új tehetségek bemutatkozását, és erősítse a nemzetközi cimbalmos közösséget.

A cimbalom stílusok és műfajok feletti univerzalitását hangsúlyozta a verseny két kategóriája: a klasszikus-kortárs kategória mellett a népzenét, jazzt és világzenét magába foglaló nyitott kategóriában is nevezhettek a fiatal művészek. A Cimbalomverseny valamennyi fordulója nyilvános volt, az esti koncerteken pedig klasszikus zenét, jazzt, cigányzenét és kortárs zenét is hallhatott a közönség.

A BMC-ben 2019. augusztus 25-31. között lezajlott verseny megálmodója Lukács Miklós, a világ egyik legtöbbet foglalkoztatott és legsokoldalúbb cimbalomművésze. Számos darab született már a képességeire komponálva, többek között Eötvös Péter Da Capo című műve.

A BMC Nemzetközi Cimbalomversenyt az EMMI – Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatta.


A nyertesek

Mykhaylo Zakhariya moldovai muzsikuscsaládba született 1987-ben. A család hamarosan Ukrajnába költözött, Mykhaylo pedig már kétévesen cimbalmozni tanult. Háromévesen zeneiskolába került, négyévesen adta első koncertjét, és ötévesen nyerte meg első versenyét Ukrajnában. Tízévesen már turnézott, rádiófelvételen vett részt, s elnöki kitüntetésben részesítették. 2002-től Besztercebányán folytatta tanulmányait, ahol jelenleg is posztgraduális képzésben vesz részt. Számos elismerést és kitüntetést kapott mind hazájában, mind Szlovákiában a népzenei hagyományok ápolásáért. Felsorolni is nehéz lenne, Mexikótól Kínáig hány országban lépett már fel és adott mesterkurzusokat. Nemzetközi versenyek sokaságának díjazottja, de zsűritagnak is gyakran invitálják.

Szabó Dániel cimbalomművész 1982-ben született Székesfehérváron. Zenei előtanulmányait szülővárosában és Vácon végezte. 2009-ben okleveles etnográfusként végzett az ELTE BTK néprajz szakán. 2010-ben népi cimbalom előadóművész diplomát, 2012-ben zenetanári szakképesítést szerzett a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem népzene tanszakán.
2012-ben a KLASSZ tehetségek egyik díjazottja, 2013-14-ben Fischer Annie-ösztöndíjas.
Népzenei tudását különböző erdélyi zenei kurzusokon, adatközlő zenészektől tanulva csiszolta. Tagja volt a Folkestrának és Bágyi Balázs Quartetnek, dolgozott együtt Palya Beával, Herczku Ágival, Dresch Mihállyal, Nikola Parovval, Kiss Ferenccel, Berecz Andrással. Számos táncszínházi produkció zeneszerzője. Jelenleg a Magyar Nemzeti Táncegyüttes zenei vezetője, zeneszerzője; a Gázsa és Bazseva zenekarok cimbalmosa. Ezenkívül tagja a Bognár Szilvia Quartetnek és a Duola projektnek. 2018-ban Magyar Arany Érdemkereszttel ismerték el munkásságát.


Különdíjak

Koncertlehetőség az Óbudai Társaskörben a 2020/21-es évadban
Díj felajánlója: Óbudai Társaskör
Díjazott: Gódor Erzsébet, Szabó Dániel, Ürmös Sándor, Mykhaylo Zakhariya
A díjat átadja: Szőke Cecília

Fellépési lehetőség a Cziffra György Fesztivál Győztesek című koncertjén 2020-ban
Díj felajánlója: Cziffra György Fesztivál
Díjazott: Ürmös Sándor
A díjat átadja: Eötvös Péter, a Cziffra György Fesztivál igazgatója, Balázs János nevében 

Fellépési lehetőség a Cimbalom Gálán a Müpa Fesztiválszínházában 2019. december 1-jén
Díj felajánlója: A Cimbalom Gála szervezői 
Díjazott: Gódor Erzsébet, Szabó Dániel, Ürmös Sándor, Mykhaylo Zakhariya
A díjat átadja: Liber Endre, a Cimbalom Gála szervezője 

Fellépési lehetőség a Bartók Rádió Márványtermében a 2020/21-es évadban
Díj felajánlója: Bartók Rádió   
Díjazott: Gódor Erzsébet, Ürmös Sándor
A díjat átadja: Veisz Gábor, szerkesztő-műsorvezető 

Koncertlehetőség a CHB koncerttermében a 2020/21-es évadban
Díj felajánlója: Collegium Hungaricum Berlin
Díjazott: Solymosi Vince
A díjat átadja: Lukács Miklós, a zsűri elnöke 

Koncertlehetőség a Brüsszeli Balassi Intézetben
Díj felajánlója: Brüsszeli Balassi Intézet
Díjazott: Gódor Erzsébet
A díjat átadja: Lukács Miklós, a zsűri elnöke 

Koncertlehetőség a Moszkvai Magyar Kulturális Központban
Díj felajánlója: Moszkvai Magyar Kulturális Központ
Díjazott: Szabó Dániel
A díjat átadja: Lukács Miklós, a zsűri elnöke 

Koncertlehetőség a New Yorki Balassi Intézetben
Díj felajánlója: New York-i Balassi Intézet 
Díjazott: Chester Englander és Nicholas Tolle
A díjat átadja: Lukács Miklós, a zsűri elnöke 

Nagy Ákos cimbalomkészítő műhelyében beváltható ajándékutalvány
Díj felajánlója: Szakály Ágnes
Díjazott: Juraj Helcmanovský
A díjat átadja: Lukács Miklós, a zsűri elnöke 

Nagy Ákos cimbalomkészítő műhelyében beváltható ajándékutalvány
Díj felajánlója: Lukács Miklós
Díjazott: Zimber Ferenc
A díjat átadja: Lukács Miklós, a zsűri elnöke