Hírek

Hírek Ligeti szólócselló-szonátája Zétényi Tamás új lemezén

A BMC Records 2023 májusában új klasszikus-kortárs kiadvánnyal is köszönti a 100 éve született Ligeti Györgyöt: Zétényi Tamás csellóművész első szólólemezén a világhírű magyar zeneszerző két szólószonátája is szerepel.

A magyar klasszikus, kortárs és improvizatív zenei színtér rendkívül elmélyült és sokat foglalkoztatott csellóművésze, Zétényi Tamás a 20. század legjelentősebb vonós hangszerre készült szólódarabjaiból válogatott első önálló lemezéhez: az albumon Kodály és Ligeti szólószonátái szerepelnek. Két magyar szerző három művén keresztül követhetjük nyomon a Bach által alapított szólóvonós műfaj hirtelen 20. századi újjáéledését. Kodály grandiózus csellószonátája egy monológ személyességével szólal meg, a bachi előzmények mellé a népzenei ihletést és az impresszionizmus új harmóniavilágát állítva. Kodály kétségkívül hatással volt Ligetire, aki azonban saját csellószonátájában szikárabb szerkesztési elveket és bartóki mintákat is követett. Ligeti kései, összegző jellegű műve, az új tonalitást és kárpát-medencei népi dallamokat egybegyúró brácsaszonáta pedig Zétényi Tamás saját átiratában hangzik el, amelynek nyilvánosságra hozatalát a zeneszerző özvegye és örököse, Ligeti Vera is támogatta.

Zétényi Tamás évente több tucat kamarazenei és ensemble műsorban játszik, elsősorban mint a Classicus Quartet és a Classicus Ensemble, valamint a Trio Passacaglia csellistája. 2020 óta rendszeresen fellép Gadó Gábor jazzgitárossal is, a Gadó Gábor – Harcsa Veronika Sextet tagjaként rögzített lemeze idén jelenik meg a BMC Recordsnál. Zétényi Tamás szólóban is rendszeresen koncertezik Európában és az USA-ban; a kortárs zene elkötelezett előadójaként számtalan zeneszerzővel áll aktív munkakapcsolatban, és évente tucatnyi ősbemutatón működik közre. Klasszikus művekből készített átiratai az Editio Musica Budapest kiadásában jelennek meg. Új lemeze május 26-tól meghallgatható Spotify-on és más digitális platformokon, a BMC Records weboldalán pedig CD formátumban is rendelhető.

Ligeti szólócselló-szonátáját Zétényi Tamás május 26-án – a lemez megjelenésének napján – a Ligeti 100 fesztivál keretében, a BMC Könyvtárában adja elő.