Hírek

Hírek Opéra Cinématique

Opéra Cinématique:
töredékek és részletek magyar némafilmekből a Moment's Notice Trio és a Modern Art Orchestra élőzenéjével

A filmtörténet első harminc évében, amikor a filmek még hang nélkül peregtek a mozikban, Magyarországon mintegy hatszáz játékfilm készült – köztük a világhírű Korda Sándor és Kertész Mihály több tucat alkotása –, ám ezekből csupán néhány tíz maradt fenn egészében vagy töredékes formában, hiszen sem a hangosfilmek gyors elterjedése, sem az archívumok hiánya nem kedvezett a műfaj fennmaradásának. Az első magyar mozgókép, A táncz című rövidfilm 1901-ben született, és egy tánctörténeti előadást volt hivatott illusztrálni.

A nemzetközileg is elismert, virágzó magyar némafilmgyártás túlélőit keresi, gyűjti egybe és restaurálja a Nemzeti Filmintézet archívuma, amelynek egyre gyarapodó, immár több mint 80 tételt számláló anyaga a magyar kortárs zene jeles képviselőit is megihlette. A BMC közönsége júniusban az Opéra Cinématique című kétrészes koncertsorozat keretében lehet tanúja az 1900 és 1927 között készült némafilmrészletek, illetve az élőzene dialógusának.

Június 12-én a Moment’s Notice Trio pillanatban születő zenei diskurzusai értelmezik tovább a magyar filmgyártás első aranykorának termését, amely játékfilmrészletek és töredékek formájában támad fel a vetítővásznon. Június 14-én pedig a némafilmek a Fekete-Kovács Kornél művészeti vezetése alatt álló Modern Art Orchestra szólista-zeneszerzőinek kompozícióival fonódnak össze. A műsorban nemcsak játékfilmrészletek, hanem a 20. század első felének dokumentált életképei is megelevenednek majd. A dráma tehát ezúttal nem színpadi történésekben nyilatkozik meg, hanem kép és zene párbeszédéből bontakozik ki.


Június 12. 19:00 Opéra Cinématique 1. – Moment’s Notice Trio

Június 14. 19:00 Opéra Cinématique 2. – Modern Art Orchestra