Hírek

Opus Jazz Club Jazzpremierek júniusban

Az Opus Jazz Club és a BMC Records európai jazzműhelyében zajló munka legújabb eredménye a június 6-án bemutatkozó Polyjazz című album. A német zongorista és zeneszerző, Hans Lüdemann ötödik lemeze ez a BMC Recordsnál, méghozzá az eddigi legambíciózusabb: oktettje, a TransEuropeExpress a német és francia kortárs jazz nyolc kiemelkedő, kreatív muzsikusából áll. A csapat a szokásos kis létszámú formáció és a bigband-felállás közötti összetételével képes arra a bűvészmutatványra, hogy a mozgékonyságot és az improvizációs szabadságot széles hangszín-palettável ötvözze. A Hans Lüdemann TransEuropeExpress az EurOpus sorozatban hallható lemezbemutató koncert után a berlini Jazzdor fesztiválon, illetve a kölni Stadtgartenben is fellép.

Három magyar lemezbemutatóra is sor kerül az Opusban június folyamán. Június 1-én a két kiemelkedő szaxofonos, Borbély Mihály és Dresch Mihály közös quartetje lép fel az Opusban. „Mindkét zseniális szaxofonosnak több saját is formációja van, de közösen is szívesen dolgoznak. Horváth Balázs bőgőssel és G. Szabó Hunor dobossal, két olyan művésszel, akik szintén a jazz több irányába tekintgetnek nagyszerűen és sikeresen, létrehozták a Borbély-Dresch Quartetet, melynek a Fonó jóvoltából most jelent meg Körbe-körbe - Round and Round című albuma. A magyar népzene és a modern mainstream jazz ismét kéz a kézben jár a nagyszerű művészeknek köszönhetően.” – olvashatjuk Gáspár Károly lelkes sorait a jazzma.hu oldalán.

Június 5-én a Geröly Virtual Trió indítja útjára A ronggyá tépett idő című albumának anyagát. A trió tagjai különböző generációk képviselői, ami biztosítja, hogy a csapat zenéje és szellemisége mindig „free” maradhasson, s azt soha ne köthesse gúzsba bármiféle tradícióhoz való félreértelmezett hűség.

Június 9-én az 50-es években világhódító körútjára indult Hammond orgona fénykorát idézi meg a Gyárfás–Premecz Organ Trió. A csapat első kézzelfogható megnyilvánulása az Organ Grinder’s Suite című hanglemez, mely az Opus Jazz Clubban debütál.