Hírek

Opus Jazz Club Jazztalálkozások júliusban

Jazztalálkozások júliusban

Júliusban is inspiráló zenei találkozásoknak ad otthont az Opus Jazz Club. A Párizsból hazalátogató Szandai Mátyás nagybőgős legutóbb a Mathias Lévy hegedűssel és Lukács Miklós cimbalmossal közösen készített Bartók Impressions lemezzel nyűgözte le a hazai és a nemzetközi közönséget. Ezúttal még szélesebb zenei palettáról merít: brazil, kubai és francia művészekkel közösen quartetet alapított, mely július 13-án mutatkozik be az Opusban. A koncert után Szandai, Nelson Veras, Ricardo Isquierdo és Fabrice Moreau rögvest stúdióba vonul, hiszen debütáló lemezüket is a BMC-ben rögzítik.

Július 14-én a hazai avantgárd jazz kulcsfigurája, Grencsó István újra együtt hallható a szaxofonos-költő Lewis Jordannel. „Számomra István azzal a szellemiséggel közelíti meg a zenét, amely engem leginkább foglalkoztat. A ‘szabad zenét’ ugyanúgy értelmezi, ahogy az bennem is rezonál: van benne szenvedély, energia és szívből jön. Szerzeményei és kifejezési szabadsága együtt vezetnek el egy kompromisszummentes és érzékeny élményhez.” – írta az első közös lemezük kísérőfüzetében Lewis Jordan Grencsóról, s aligha fogalmazhatott volna találóbban úgy zenésztársáról, mint a kettejük találkozásából született szerzeményekről. A két erőteljes szólista egyéniség imént hivatkozott zenei szabadságához elengedhetetlen az a kölcsönhatás, ami az atombiztos ritmusszekcióval való folyamatos interakciójuk révén jön létre.

A legkülönbözőbb projekteket életre hívó énekes, Harcsa Veronika Gyémánt Bálint gitárossal közös duója belga ritmusszekcióval bővül, Antoine Pierre és Nicolas Thys személyében. Ezzel a formációval teljesen új repertoárt készít az alkotópáros, amelyből július 16-án és 17-én kaphatnak ízelítőt az Opus Jazz Club vendégei.

A kölni fiatal jazz színtér egyik legizgalmasabb figurája, Jonas Engel szaxofonos és a szabadkai születésű Thea Soti duó projektje július 26-án lép színpadra. A modern nagyvárosi kamarazeneként definiálható előadás improvizált-komponált zenéből és a városi környezet hangjaiból teremti meg a hang-installáció, a performansz és a koncert sajátos ötvözetét.

Július 28-án Elchin Shirinov azeri zongorista Fenyvesi Mártonnal, Szandai Mátyással és Dés Andrással kelti életre közös lemezük, a Maiden Toweranyagát, amelyet meghallgatva Budapest rejtett zugaitól egészen a címben szereplő bakui Szűz toronyig juthatunk el.