Hírek

Hírek Magnus Lindberggel készített interjút a Finnagora

Az Eötvös Péter Alapítvány meghívására Budapestre érkezik Magnus Lindberg. A világhírű finn zeneszerző június 20. és 26. között Eötvös Péterrel és Vajda Gergellyel közösen tart mesterkurzust fiatal zeneszerzőknek és karmestereknek. A mesterkurzushoz kapcsolódóan két nyilvános eseményre is sor kerül a BMC-ben: június 20-án lesz a mustMEET Composers sorozat közönségtalálkozója, 26-án pedig a kurzus zárókoncertje.

Lassan 50 éve, hogy Magnus Lindberg zeneszerzéssel foglalkozik. Nyolcévesen saját műveit adta elő a finn televízió gyermekműsorában, tizenévesen pedig már nagyzenekari darabokkal kísérletezett. Elsődleges ihlető erőnek a zene belső logikáját tartja, és alapvetően elméleti beállítottságúnak vallja magát. „Ami leginkább érdekel, az a zene nyelvtana. Főleg az érdekel, hol járunk ma a zene nyelvtanában. … Jómagam a hagyományosabb és a modern, nem tonális gondolkodásmód egyfajta szintézise vagyok, de remélhetőleg ezek mindenféle ismétlése nélkül.” Inspirációs forrás számára ugyanakkor az is, ha ugyanazt a művet többféle előadásban is meghallgathatja. „Arról, hogy mennyire lehet elrugaszkodni a kottától, naphosszat lehetne vitatkozni. Én azt gondolom, hogy a kotta az az alap, amelyről elindulva a zene szárnyalni kezd. ... Engem nagyon érdekel a kotta pontossága, de például a karmesterek természetesen szabad kezet kapnak, hogy azt hangsúlyozzák, ami őket szólítja meg a műben.” A mesterkurzus során a résztvevő fiatal zeneszerzők művei mellett Lindberg Jubilees című kamaradarabjával is foglalkoznak majd, amely a komponista szerint igazi kihívás a karmesterek számára.

A teljes interjút Finnagora weboldalán lehet elolvasni.

Kapcsolódó programok:

mustMEET Composers | Magnus Lindberg
Június 20. 18:00 BMC Könyvtár

Közreműködik:
Ölveti Mátyás - cselló
Szűcs Péter - klarinét
Házigazda: Fazekas Gergely, zenetörténész

Az elhangzó darabok:
Magnus Lindberg: Duello (csellószóló)
Magnus Lindberg: Steamboat Bill Jr. (cselló-klarinét duó)

A beszélgetés angol nyelven zajlik.

Fókuszban Magnus Lindberg – az Eötvös Péter Alapítvány mesterkurzusának zárókoncertje
Június 26. 19:30 BMC Koncertterem 

Műsor:
Kecskés D. Balázs: Extrodaesia – ősbemutató
Jongsung OH: A Horny Faun's Rampage – magyarországi bemutató
Paul Hindemith: Kammermusik no. 1., op. 24/1
szünet
Francisco Dominguez: Sol de invierno – ősbemutató
Magnus Lindberg: Jubilees – magyarországi bemutató 

Közreműködik:
Professzorok: Magnus Lindberg, Eötvös Péter, Vajda Gergely
Karmesterek: Jaehyuck Choi, Maurice Cohn, Rosina Flückiger, Ka Hou Fan, Junyong Kim, Constanca Simas, Sung Hyo Lee, Benjamin Voce
Ensemble Ars Nova (FR)