Hírek

Hírek Legendás albumok, kiváló szerzők

A Modern Art Orchestra két bérletsorozatot hirdetett meg az Opus Jazz Clubban a 2022/23-as évad első felére. A szerzői bérlet keretében a zenekar három magyar zeneszerző műveit mutatja be a szerzők szólójával, a Legendás Albumok sorozat koncertjein pedig a jazztörténet szempontjából különösen jelentős négy lemez anyaga hangzik el.

Három, a nagyzenekari hangzással merészen kísérletező zeneszerző, Szendőfi Péter, Oláh Szabolcs és Gryllus Samu lesz a MAO vendége 2022 őszén. Szendőfi Péter a 2020-as év elején kezdett megkomponálni és hangszerelni egy teljes albumnyi anyagot, amely nem hagyományos big band stílusú darabokat és hangszerelési megoldásokat tartalmaz, hanem elsősorban a 60-as évek óta jelenlévő fúziós jazz progresszív zenei elemeiből táplálkozik. A szerző különleges ritmusszekciót hoz magával, hogy Magyarországon először mutasson be ilyen stílusú, újonnan készült nagyzenekari anyagot. A rendkívül sokrétű zenei inspirációkból táplálkozó Oláh Szabolcs, aki korábban a MAO gitárosaként, később visszatérő vendégművészeként meghatározó tagja volt a zenekar kreatív magjának, amszterdami tanulmányai alatt új szvitet komponált az együttes számára – ezt tárják a közönség elé. A „Ways of Realization” című szvit minden tétele tiszteletadás egy-egy olyan szellemi tanításnak vagy tanítónak, akik a legmélyebb hatást gyakorolták a szerzőre élete során: a hat tétel egy-egy életutat jelez a spirituális megvalósítás felé. Tizenhét éve áll szoros kapcsolatban a zenekarral Gryllus Samu, aki Jegyzetfüzet-koncertek címmel tizenhét rövid, szólisztikus tételt írt az együttes tizenhét hangszerese számára. Az egyes darabok alapjait egyszerű jegyzetfüzetbe írt ötletek képezik, amelyeknek elsődleges kidolgozása és hangszerelése a zeneszerző feladata, de a zenekar kreatív részvétele elengedhetetlen a mű sikeres megvalósításához.

A jazztörténet szempontjából különösen jelentős lemezek anyagának újrajátszásával a MAO nem csupán tiszteletét fejezi ki a jazzlegendák és műveik iránt – a Legendás Albumok sorozat mögött álló műhelymunka fejlődési folyamat is egyben. A zenészek tanulmányozzák és belsővé teszik az aktuális lemezanyag egészét, és a zenei szerkezeteket, a hangszerelést érintetlenül hagyják az előadások során. Minthogy azonban a jazz nyelvezetének alapvető összetevői az improvizáció és a szólisztikus önkifejezés, természetesen rögtönzött szólók is elhangzanak a koncerteken. Az eredeti szerzemények iránti tisztelet és a színvonalas improvizációk jelenléte egyszerre képes testközelbe hozni a hallgatókat a jazz-mesterművek hagyományával, és garantál friss zenei élményt. Idén ötven éve, hogy megjelent a Return to Forever (Chick Corea), amelyben a zenészek dallamos szólói és az energetikusan hömpölygő basszus groove-ok mellett a tradicionális elemeket felvillantó dobolás és az éteri énekhang ötvözi a jazz és a latin zene hagyományát a korabeli fúziós zene koncepcióival. Fantáziadús szólózás, sajátos lírai harmóniavilág és játékosság egyaránt jellemzi Pat Metheny debütáló albumát, a Bright Size Life-ot, amely noha trióformációra készült, félelmetes gazdagsággal bír, és igazi kihívás a zenészek számára. Az Art Farmer – Benny Golson Sextet 1962-es albuma, a Here and Now a zenei igényesség, a technikai kifinomultság és a  slágerszerűen fülbemászó dallamok ritka kombinációja. Az utolsóként sorra kerülő Bitches Brew (Miles Davis) sokkal több, mint az elektronika debütálása a jazzben: megosztó bizonyítéka a jazz-rock létjogosultságának és népszerűségének, amely bebetonozta az instrumentális jazz-fúzió pozícióját a zenetörténetben.

A szeptembertől induló két sorozat előadásaira a MAO a bérletvásárlást javasolja azoknak, akik szeretnék előre biztosítani helyüket az Opus Jazz Clubban. A bérlet meghatározott számban áll rendelkezésre, és a 2022/23-as évad kezdetéig lesz elérhető. A szerzői sorozat egyes koncertjeire 2022 szeptemberétől kicsit magasabb áron lehet majd jegyet vásárolni, a Legendás Albumok sorozat koncertjeire pedig a bérlettel párhuzamosan a jegyvásárlás lehetősége is él. A bérlet két részre osztja az évadot, a MAO OPUS Bérlet I. a 2022. szeptember–decemberi koncertekre szól, és a 2022. június 23-i évadzáró MAO-koncert időpontjától lehet megvásárolni ezen a linken. Az évad második felének koncertjeit a MAO OPUS bérlet II. gyűjti egybe, amely novembertől lesz elérhető.

A szerzői bérlet három koncertjéről itt lehet tájékozódni:
https://opusjazzclub.hu/koncertek/yellow-alert-modern-art-orchestra-peter-szendofi
https://opusjazzclub.hu/koncertek/ways-of-realization-modern-art-orchestra-szabolcs-olah
https://opusjazzclub.hu/koncertek/sketchbook-concertos-modern-art-orchestra-samu-gryllus

A Legendás albumok sorozat eseményei itt találhatók:
https://opusjazzclub.hu/koncertek/mao-legendas-albumok-chick-corea-return-to-forever-50-evfordulo
https://opusjazzclub.hu/koncertek/mao-legendas-albumok-pat-metheny-bright-size-life
https://opusjazzclub.hu/koncertek/mao-legendas-albumok-art-farmerbenny-golson-sextet-here-and-now
https://opusjazzclub.hu/koncertek/mao-legendas-albumok-miles-davis-bitches-brew