Hírek

Opus Jazz Club Idén is New Jazz from Finland

Idén sem maradhat el a New Jazz from Finland sorozat az Opusban: november első hétvégéjén ezúttal két finn zenekar mutatja be legfrissebb albumát. A lemezek pezsdítő újszerűsége és kifinomult bensőségessége egyaránt lenyűgöző távlatokat nyit a hallgató előtt.

A New Jazz from Finland első estéjén, november 4-én Linda Fredriksson hozza el Juniper című lemezét, amelyben zeneszerzőként és zenekarvezetőként fedi fel félénk és csendes oldalát. A végeredmény egy őszinte, személyes és befelé tekintő album, amelyet bár instrumentális jazz-zenekar ad elő, szellemisége, zenei stílusjegyei és Fredriksson játékmódja leginkább énekes-dalszerzők lemezeihez közelítik. A Juniper egy kreatív jazz-zenész és zeneszerző személyes és magas szintű zenei naplója a 2020-as évek elejéről – nem csoda, hogy hazájában az év jazzlemezének választották.

A szaxofonos Fredrikssont – a Mopo trió, a Ricky-Tick Big Band és a Superposition ádáz improvizátorát – sokoldalú és egyedi, műfajokon átívelő stílusa teszi a szcéna egyik legérdekesebb zenészévé. Évek óta dolgozik az albumon hallható dalokon, amelyeket többnyire gitár és billentyűk segítségével, illetve énekelve komponált. A Juniper magában álló világ, amely önként választott elszigeteltségben született: „Ez a saját világom, a magány helye a káosz közepette. Olyan buborék, amelyben kényelmesen létezhetek.” A teljes zenekarra átkerült anyag nem vesztette el minimalista jellegét, a társproducer, Minna Koivisto gondoskodott róla, hogy a dalok demo verziójának törékeny szépsége sértetlen maradjon.

November 5-én az ifjabb finn zenészgeneráció tagjaiból alakult Katu Kaiku trió foglalja el a színpadot, amely a műfajok peremvidékén érzi magát igazán otthon: a modern jazzt a progresszív rock és a pop gondosan válogatott elemeivel egyesíti. Álomszerű, keserédes dallamok, kifinomult dinamikai árnyalatok és kidolgozott dobszólamok teremtenek meditatív, mégsem befelé forduló hangzásvilágot. Három magabiztos és kísérletező szellemű zenész gondolatgazdag zenéje ez, amely gyógyírt kínál a hajszolt elmének.

A Katu Kaiku 2013 óta kalandozik a hangok végtelen univerzumában. Tagjai valamennyien a finn és nemzetközi jazzélet aktív szereplői, olyan együttesekben, mint az Olavi Louhivuori Superposition!, a VIRTA és az OK:KO. Második, nagy kritikai sikert aratott lemezük, a Luna (2019, Svart Records) elrugaszkodott a trió akusztikus-avantgárd gyökereitől, hogy elfoglalja méltó helyét a crossover jazz legfényesebb csillagai között. A zenei űrutazás fülbemászó dallamai és magával ragadó groove-jai ellenállhatatlanul repítik át a hallgatót a pop, az elektroakusztikus kortárs zene és a minimálzene közötti határokon. A Katu Kaiku harmadik albuma, a Broken Piece a finn Eclipse kiadónál jelenik meg 2022. november 4-én, a zenei anyagot az Opus közönsége ismerheti meg először élőben.

Jegyek mindkét koncertre 2500 forintos áron kaphatók a helyszínen, a bmc.jegy.hu oldalon, valamint az InterTicket országos Jegypont hálózatában.


Kapcsolódó programok:

New Jazz from Finland | Linda Fredriksson Juniper (FI)
2022.11.04. 20:00
BMC – Opus Jazz Club

Közreműködik:
Linda Fredriksson – szaxofon
Tuomo Prättälä – billentyűs hangszerek
Mikael Saastamoinen – nagybőgő
Olavi Louhivuori – dob

New Jazz From Finland | Katu Kaiku: Broken Piece – lemezbemutató (FI)
2022.11.05. 20:00
BMC – Opus Jazz Club

Közreműködik:
Adele Sauros – szaxofonok
Mikael Saastamoinen – basszusgitár
Erik Fräki – dob