Hírek

Hírek 10. Polska Jazz Fesztivál – a lengyel jazz nagyjai ismét az Opusban

Tizedik kiadásához érkezett a BMC és a budapesti Lengyel Intézet közös szervezésű fesztiválja, a Polska Jazz, amely ezúttal is az erős hagyományokkal rendelkező, ám az újításokra is nyitott lengyel jazz jeles képviselőit hozza el az Opus Jazz Clubba és a BMC Koncerttermébe. A november 9-től 12-ig tartó koncertsorozat inspirációforrások és zenei megközelítések széles skáláját kínálja: a meghívott zenekarok közül egyesek a költészetből, mások Bach zenéjéből vagy nagy elődeik művészetéből merítenek ihletet, és formálják át ezt az örökséget saját, kortárs víziójuknak megfelelően. A négy koncertből három alkalommal visszatérő zenészvendégeket köszönthetünk az Opus színpadán.

Nem csak a Polska Jazz fesztivál ünnepli jubileumát: a Balladák és románcok megjelenésének 200. évfordulója van, ennek alkalmából pedig a megszokottól eltérő módon közelíthetjük meg Adam Mickiewicz (1798–1855), az egyik legnagyobb lengyel romantikus költő és közéleti személyiség örökérvényű művét. A lengyel Adam Mickiewicz Intézet az évfordulóra készülve a kiváló fiatal zeneszerzőt és zenei rendezőt, Nikola Kołodziejczyket kérte fel arra, hogy jazzszvit formájában értelmezze újra a költőzseni műveit. A november 9-i budapesti bemutatóhoz Kołodziejczyk egy különleges összetételű előadó-együttest hívott életre, amely a lengyel zenei hagyományokat, így a népzenét is érvényre juttatja. Az énekesek olykor a népdaléneklésre jellemző hangszínt használják, a zenemű egésze mégis a jazz stílusvilágában készült: Mickiewicz költészete így mai nyelven szólal meg.

A fesztivált november 10-én este a lengyel trombitás, Piotr Wojtasik folytatja, aki már a 80-as évek vége óta intenzíven jelen van hazája jazzéletében; játékát „igazi revelációnak” minősítették. Azóta végigturnézta Európa neves fesztiváljait, klubjait, rendszeresen dolgozik külföldi, főként amerikai muzsikusokkal. Játékát a hazai közönség is jól ismerheti, hiszen a BMC korábbi fesztiváljain fellépett már például a Szabó Dániel Trió, illetve Fekete-Kovács Kornél vendégeként, majd 2013-ban saját quartetjével köszönthettük az Opus Jazz Club színpadán. Wojtasik ezúttal neves lengyel művészekkel, quintetje élén érkezik Budapestre. Együttesének hangzása alapvetően a hatvanas évek jazzéből táplálkozik, ugyanakkor a folkos behatás, illetve a trombitás szerzeményeinek modern felépítése meglepő fordulatokkal színesíti muzsikájukat.

A Wojtek Mazolewski Quintet zongoristájaként már az Opus közönsége is megismerhette Joanna Dudát, aki november 11-én saját, 2017-ben alapított triójával tér vissza Budapestre. A zenekar eredetileg a vizuális művészként is aktív zongorista-zeneszerző szólóexpedícióit lett volna hivatott tovább tágítani, ám az akusztikus-elektronikus együttműködés hamar önálló projektté nőtte ki magát. Joanna mindenesetre változatlanul a rá jellemző módon nyúl hangszeréhez: hol ütőhangszeres effektusokat csal elő belőle, hol szuggesztív dallamokat rajzol, hol pedig makacsul ismétlődő motívumokat játszik. Mély érzelmekkel és intellektualitással telített zenéjében a trió egymásnak látszólag ellentmondó zenei minőségeket, eszközöket és karaktereket villant fel, amelyeket a zenészek többek között klasszikus etűdökből és Bach darabjaiból merítenek.

Legutóbb ECM-lemezének premierje alkalmából hallhattuk Maciej Obara szaxofonost az Opus színpadán, most, a Polska Jazz november 12-i zárókoncertje keretében pedig a 80 éve született legendás lengyel trombitás, Tomasz Stańko előtt rója le tiszteletét Euforila című programjával, külön ebből az alkalomból összeválogatott együttesével. A kortárs jazz krémjét tömörítő Maciej Obara Special Sextet tagjai közvetlenül a Stańkóval való személyes és művészi találkozásaikból merítenek ihletet, hiszen a jazzlegenda valamennyiük zenei fejlődésében és karrierjében kulcsszerepet játszott. A repertoárban Stańko műveit Obara kompozíciói egészítik ki. „Ezek a szerzemények magukban hordozzák mindazt, amiért oly nagyra értékeltem Tomaszt: közvetlen kapcsolatban állnak az ő szabad kifejezésmódjával, amely ugyanakkor a hihetetlen mértékű líraiságot sem zárta ki” – foglalta össze Obara.

A fesztivál kísérőprogramjaként november 10. és 12. között fotókiállítást is megtekinthet a közönség az Opus Jazz Club galériáján. Az Immortal Tomasz Stańko című kiállítással Jarosław Wierzbicki – több folyóirat és lemezkiadó rendszeres fotósa, a Jazz World Photo és a MK Jazz Foto versenyek győztese – állít emléket a lengyel trombitásnak. „Élete utolsó éveiben több zenekarának koncertjén fotóztam Tomasz Stańkót, és egyre inkább úgy éreztem, hogy sikerül megragadnom művészetének és személyiségének lényegét. Elbűvölt a zenéje, de soha nem feledtem, hogy hozzám hasonlóan ő is csak egy ember, aki rettentő nehéz leckéket kapott az élettől – és ezekből a helyzetekből aztán győztesként került ki. A kiállításon szereplő képek a ZAIKS 100. jubileumi gálán (Wielki Színház – Varsói Nemzeti Opera, 2018. március 19.), a varsói 12on14 klubban és Róma Színházban tartott koncerteken (2016. október 22. és 2017. november 13.), illetve Stańko utolsó fellépésén, a krakkói Alchemia Klubban (2018. február 14.) készültek. Így kívánok búcsúzni Tomasztól.”


Helyszín:
BMC – Opus Jazz Club
1093 Budapest, Mátyás utca 8.

Program:
2022. november 9. szerda 19:00 Nikola Kołodziejczyk: Ballads and Romances
2022. november 10. csütörtök 20:00 Piotr Wojtasik Quintet: To Whom It May Concern
2022. november 11. péntek 20:00 Joanna Duda Trio
2022. november 12. szombat 20:00 Maciej Obara Special Sextet: Euforila

A 10. Polska Jazz Fesztivál négy koncertjére jegyek a bmc.jegy.hu oldalon kaphatók.

Támogatók: Adam Mickiewicz Intézet, Budapesti Lengyel Intézet