Hírek

Opus Jazz Club Női újhullám az Opus Jazz Clubban

Augusztusban öt olyan formáció játszik a Mátyás utcai klub színpadán, amely új megvilágításba helyezi az improvizatív női éneklést – és ami a különböző népzenékből is ihletet merít.

Öt különleges női alkotó lép augusztusban az Opus Jazz Club színpadára, hogy a hagyományos énekesnő-szerepből kilépve, új perspektívából láttassa az improvizatív éneklést, atmoszférikus zenével és bátor hangszerelési ötletekkel. A magyar, lengyel és cseh művészeket is felmutató formációkban a friss zeneszemléleten túl további közös pont, hogy mindannyian kapcsolódnak a népzenei hagyományhoz, a megszokottól eltérő zenei közegben teszik személyessé azt.

A Lengyelországból hazatérő Bazsinka Ágnes krakkói zenészekkel közös quartetjében a legkülönbözőbb módokon használja hangját. Az augusztus 1-én hallható Las IIII együttes dinamikus zenéjében poliritmikus formák, éteri hangok, mesemondás, improvizáció és világzenei elemek összefonódásából jön létre áttetsző, feltűnő mintákkal telehímzett zeneszövet.

Augusztus 13-án Szász Veronika és Bata István duója, a VENI folytatja a női énekhangot középpontba állító sorozatot: a duó elektronikusan modifikált ének-basszusgitár hangzással sző lágy textúrákat, repertoárjuk a népdalfeldolgozások mellett saját szerzeményeket foglal magában. A kettejük által teremtett, bensőséges atmoszférát a rögtönzött zenei momentumok teszik még illékonyabbá. A koncerten a 2018-ban megjelent, Unfold címet viselő duplaalbumról, valamint a hamarosan megjelenő Unformcímű lemezről hallhatunk majd kompozíciókat.

Az álomszerű hangulatot folytatja másnap, augusztus 14-én a cseh Bára Zmeková, aki dalai törékenységét és finomságát humorral és játékossággal ellensúlyozza. Bára annak ellenére képes magával ragadni a hallgatót, hogy dalai cseh nyelven szólalnak meg. „Lelki utazás”, "hangzó költészet” „szépség” – néhány jelző, amivel a közönség illette fellépéseit, akinek zenéjében folk, jazz és klasszikus zene keveredik, némi elektronikával fűszerezve. Az Opus Jazz Clubba a cseh tradicionális zenében is fellelhető hangszerekből álló line-up-pal érkezik (hegedű, tangóharmonika, dob, ének), hogy a magyar közönséget is meginvitálja bájos világába.

Augusztus 15-én magyar népzenei dallamok indázzák körbe az Opus Jazz Clubot. A három énekes, Paár Julianna, Tímár Sára és Nádasdy Fanni alkotta Dalinda a cappella formáció az emberi és főként a női lét meghatározó szakaszait énekli meg. A gondosan válogatott népdalokat kortárs ízléssel írják át több szólamra, modern hangzást kölcsönözve ezeknek a szép melódiáknak, amit szuggesztív előadói jelenléttel tesznek átélhetővé.

A női sorozat augusztus 26-án a Bakos Bettina vezette Bettika Quintet koncertjével zárul, akinek programja saját szerzeményekből és versmegzenésítésekből (Tandori Dezső, Tarbay Ede, Bella István, Csukás István, Weöres Sándor) áll. Emellett magyar és cigány népzenei dallamok átdolgozásai hoznak izgalmas színeket a koncertműsorba, a szöveg nélküli saját darabok pedig teret adnak a szabad improvizációnak és a zenei keretekkel való játéknak.

További információ és jegyek: opusjazzclub.hu/koncertek