Hírek

Opus Jazz Club SlovenijaJazz & Beyond

SlovenijaJazz & Beyond
2019. február 1-2. Opus Jazz Club

A kétnapos SlovenijaJazz & Beyond minifesztivál újabb állomása az Opus Jazz Club azon törekvésének, hogy az európai jazz legfrissebb tendenciáit, illetve annak legeredetibb művelőit megismertesse és közelebb hozza a hazai közönséghez – különösen, ha szomszédos országokbeli produkciókról van szó. Bár szlovén művészek korábban is felléptek már a klubban, az új, kétnapos, három fellépőt bemutató esemény kiemelt jelentőségét az adja, hogy a mintegy húsz éve működő, s azóta már száznál is több jazz helyszínt és szervezetet tömörítő Europe Jazz Network két régi tagja, a BMC és a Cankarjev Dom együttműködésében valósul meg. A BMC-hez hasonló szlovén intézmény segítségével lehetőség nyílt olyan művészek kiválasztására, akik a műfajt igen nyitottan értelmezik, lehetővé téve ezzel azt is, hogy a koncertek minél szélesebb közönséghez szóljanak. A SlovenijaJazz & Beyond valamennyi művésze szerepelt a 2017-ben Ljubljanában megrendezett European Jazz Conference keretében megtartott Slovenia Showcase programjában is.

Az első nap, február 1-én egymás után két szólókoncertet hallhatunk az Opusban. Elsőként Drago Ivanuša, az egyik legaktívabb szlovén filmes és színházi zeneszerző lép színpadra szólózongora-műsorával. Ivanuša zenéje rendkívül kifejező – eklektikus és kiszámíthatatlan. Remekül használja ki a színház és a film terén szerzett tapasztalatait, erős, pontos dramaturgiát és izgalmas tartalmat kínál. Az őt követő Kristijan Krajnčan szólókoncertje igazi kuriózum: ahogy alkotói neve, a DrummingCellist elárulja, csellón és dobon játszik egyszerre. Krajnčant mindig is érdekelte az ellentétes ideák ütköztetése, hiszen szerinte „legeslegbelül nincs különbség Bach és az afrikai zene között”.

Február 2-án a gypsy-jazz és a swing hagyományait etno- és filmzenei hatásokkal vegyítő Teo Collori & Momento Cigano lép színpadra. A kvintett fergeteges hangulatú koncertjeit mindenütt hatalmas lelkesedéssel fogadja a közönség, s aligha lesz ez másként az Opus Jazz Clubban.