Hírek

Hírek „Izgalmas felfedezések”: interjú Zétényi Tamással a Jelenkor Online folyóiratban

Zétényi Tamással, a Classicus Quartet egyik tagjával a Jelenkor Online folyóiratban jelent meg interjú. Szatmári Áron többek között a Wohltemperiertes Streichquartett sorozatról is kérdezte a csellóművészt.

A Classicus Quartet mindig is vonzódott a tematikus koncertekhez, így jött az ötlet, hogy hozzanak létre egy olyan sorozatot, amely a hangnemek köré szerveződik, Bach emblematikus Wohltemperiertes Klavier-köteteinek mintájára. A 2018 januárjában elindult sorozat a BMC Koncerttermében talált otthonra. „Az első koncerten csak C-dúr és c-moll vonósnégyesek szólalnak meg, a következőn Desz-dúr és cisz-moll, majd D-dúr, d-moll, és így tovább. Végül ebből olyan műsort raktunk össze, amelyen nagyjából azonos arányban szerepelnek bécsi klasszikus, romantikus, modern és kortárs darabok. Ezt még annyival bolondítottuk meg, hogy négy koncertenként közbeiktattunk egy-egy intermezzo-hangversenyt, ahol olyan 20. századi kompozíciók szerepeltek, amelyek már nem illeszthetők bele a dúr-moll tonalitásba” – foglalta össze Zétényi Tamás.

A vonósnégyes hatalmas repertoárt sajátított el és mutatott be a közönségnek az elmúlt négy év alatt, és bár június 12-i koncertjükön már a H hang kerül sorra, a sorozat még nem ér véget. „Arra gondoltunk, hogy beillesztünk a jövő évadba még három extra koncertet, méghozzá azért, mert arra jutottunk, hogy hiába játszottunk már el nagyjából 60 vonósnégyest, így is maradtak elég nagy fehér foltok.” A Classicus Quartet koncepciójának fontos része, hogy a vonósnégyes-irodalom nagy klasszikusai és ritka átiratok mellett minden koncerten elhangzik egy ősbemutató is. „Fiatal magyar szerzőkkel írattunk vonósnégyeseket, de teljesen szabad kezet adtunk nekik, úgyhogy volt, akit az ihletett meg, hogy milyen darabokkal került egy társaságba, mások meg valóban valamilyen módon az adott hangból vagy hangnemből indultak ki.” A most következő koncerten Futó Balázs darabja, a Lo stesso ma non troppo szólal meg, amely Haydn op. 64-es vonósnégyesei közül a h-moll darab 2. tételére reflektál sajátos módon.

Az interjúban szó esik továbbá a vonósnégyes műfajának és magának a kvartettjátéknak a jelentőségéről, illetve Zétényi Tamás új, a BMC Records-nál készülő szólólemezéről, amelyen Kodály- és Ligeti-művek lesznek hallhatók. A teljes szöveget ide kattintva lehet elolvasni, szívből ajánljuk!

 


A sorozat következő koncertje:

Classicus Quartet: Das Wohltemperierte Streichquartett 15 – ‘H’
2022. június 12. vasárnap 18:00
BMC Koncertterem