Program

1705

21:00
Opus Jazz Club
Közreműködik:
  • Kaltenecker Zsolt - billentyűs hangszerek
  • Fehérvári Attila - basszusgitár
  • Dés András - ütőhangszerek

A 1705 együttes tagjai számára a nyitottság, a korlátok lebontása, a vélt, vagy valós határok átlépése az egyik legfőbb motiváció. Ennek köszönhető, hogy a trió zenéje homogén egységet alkot, bár számtalan inspiráció hallható benne: a könnyűzene dallamvilága és dinamizmusa, az elektronikus zene frissessége, a klasszikus zene harmóniára törekvése, a világzene sokszínűsége és persze a jazz zene szabadsága, érzékeny együtt-játéka. Az 1705 jellegzetességei a poliritmika és a polimetria szinte állandó jelenléte és a gyakran végletekig felfokozott nagy ívű improvizációk mellett Zsolt – a két kéz teljes függetlenítésére gyakran építő – azonnal felismerhető, jellegzetes zongorajátéka, illetve András különleges ütőhangszeres szettje, melyen néha nagyon szabadon, néha viszont úgy játszik, mintha egy rafináltan programozott dobgépet hallanánk. A zenekar márciusban rögzítette második lemezének anyagát a BMC stúdiójában. A lemez szeptemberben jelenik meg, de a mostani koncerten már kaphatunk ízelítőt az új anyagból is.

Kaltenecker Zsolt meglehetősen egyéni játékstílusáról és „sound”-járól találóan írja Végső Zoltán kritikus: „Az alapok valahol a modális dzsessz környékén keresendők, ahol a harmóniánál a ritmus, a politexturális gondolkodás, az előadásmód, a hangszínekkel elért hatások mind fontosabbak, mégis, a vízszintes síkok egymásra épülése folytán kialakul a függőleges tagoltság is, azaz a harmóniai szövet. Kaltenecker zenei világának csápjai több irányba nyúlnak, a közönség mégsem az összegabalyodást érzi, hanem a tiszta képletek és a világos szándékok nyomában egy élvezetes, minden elemében mai dzsessz által válik érintetté.” Zsolt az 1705 mellett a Special Providence nevű progresszív metált játszó zenekarban játszik, illetve szólózongora koncerteket is ad.

Fehérvári Attila 13 évesen kezdett  gitározni, majd egy baráti felkérés kapcsán hamar basszusgitárra váltott. 2004-ben diplomázott a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem dzsessz-tanszakán. Számtalan zenekar, színházi produkció állandó vagy alkalmi basszusgitárosa, megannyi neves előadó kísérőzenésze élőben és felvételeken. Pályája legmeghatározóbb formációi: Special Providence (2010-), Black-Out (1997-), Hrutka Róbert zenekara (2009-),  Váczi Eszter és a Szörp (1999-2004). 2016 nyara óta az 1705 tagja. 

Dés András klasszikus ütőhangszereken kezdte zenei tanulmányait, érdeklődése a középiskolában fordult a dél-amerikai és közel-keleti ütőhangszerek felé. Eleinte elsősorban világzenei együttesek tagjaként játszott szefárd, balkáni és ír-kelta népzenét. Ezzel párhuzamosan kezdett el jazzt játszani, 2005-ben diplomázott a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz-tanszékén. Az elmúlt évek több meghatározó jazz együttesének is tagja volt, emellett olyan énekesnők állandó zenésztársa, mint Juhász Miczura Mónika (Mitsoura), Szalóki Ági és Palya Bea. Zeneszerzőként is közreműködött film- és színházi produkciókban, előadóművészként pedig bejárta a világot: a Carnegie Halltól a Covent Gardenen keresztül a Shanghaji Világkiállításig számos jelentős színpadon zenélhetett már.

 

facebook.com/1705official 

 

2017 május 19 péntek