Program

Basszista, kincstárnok és diplomata: Johannes Ockeghem | Bali János és az A:N:S chorus sorozata 4/3.

15:30
Könyvtár
Műsor:

15:30 Bali János előadása
Az alapproblémák kutatása
Ockeghem hírnevét – de a Kacsóh Pongrácnál is előkerülő alaptalan rossz hírét mindenképp – annak köszönheti, hogy zeneszerzőként nem „normál tudományt” (Kuhn), hanem az érvényes paradigmák megkérdőjelezését tekintette elsődlegesnek. Ez az attitűdje leginkább azokban a miséiben kerül előtérbe, amelyekben tonalitás és metrika, a szent Ágoston által a zene legmélyebb, az isteni szférába vezető lényegének tekintett két alap-dimenzió átértékelését végzi el.

17:00 Az A:N:S Chorus koncertje
Missa cuiusvis toni, Missa prolationum
Közreműködik: Patay Péter, Fehérváry Péter, Ujházy Márton, Benkő Pál

Ez a rejtélyeskedés és furfangoskodás tetőpontját éri el Ockeghem és kortársai műveiben. […] Ami Dufaynál csak eszköz, az itt cél lesz, amelyhez a fülnek semmi köze, mert nem a zenei ízlés követelménye, hanem elméleti spekulációk eredménye. […] Mindezen mesterkedéseknél a fül húzza a rövidebbet.” (Kacsóh Pongrác: „A zene fejlődéstörténete”. A Művészet könyve, Athenaeum, Budapest, 1909., 614–615. oldal)

Johannes Ockeghem (c. 1410 – 1497) a reneszánsz zene egyik legnagyobb, de mindenképp legrejtélyesebb alakja volt. A halálára írott lamentók azt mutatják, hogy a következő generáció apa-szerű mesterét látta benne – miközben minden arra utal, hogy ő maga volt a függetlenség, fantázia és irracionális szabadság. Előadás- és koncertsorozatunk az ő művészetét, személyiségét és életét járja körül.


A sorozat záró előadása:

2019. május 16. 15:30
15:30 Bali János előadása
Az udvari kultúra labirintusa
17:00 Az A:N:S Chorus koncertje
Chansonok
Közreműködik: Gavodi Zoltán – ének; Bali János – furulya, Varga Ferenc – brácsa, Szurgyi Gergely – gitár, Kallai Nóra – gamba

A belépés díjtalan, a helyfoglalás érkezési sorrendben történik!

A négy alkalomból álló sorozaton a Metronom Közhasznú Nonprofit kft. akkreditált pedagógus-továbbképzéseként is részt lehet venni. Ennek feltételei:
● a metronomkepzes.hu oldalról letöltött jelentkezési lapot kitölteni és megküldeni a Metronom kft. 1064 Budapest, Vörösmarty u. 65. címre, vagy az info@metronomkepzes.hu email címre;
● a képzés díját, 20.000,– Ft-ot befizetni a Metronom kft. által kiállított számla kézhezvétele után;
● mind a négy alkalmon jelen lenni és az utolsó alkalommal benyújtani egy maximum 3 oldalas összefoglaló dolgozatot az első három előadásról.

℗ BMC

2020 február 29 szombat