Program

Beethoven és Brahms cselló-zongora szonátái kortárs magyar művek társaságában 3/2.

18:00
Könyvtár
Műsor:

Ludwig van Beethoven: g-moll szonáta Op. 2 no. 5
Ludwig van Beethoven: D-dúr szonáta Op. 102 no. 2
Johannes Brahms:
Szonátatétel hegedűre és zongorára (átirat)
Bella Máté
: A pillangó álma

Közreműködik:
  • Ujházi Gyöngyi - cselló
  • Monostori Gábor - zongora

A három hangversenyből álló sorozaton Beethoven és Brahms összes csellóra és zongorára írt szonátája hangzik el kortárs magyar zeneszerzők egy-egy művének társaságában.

A második esten Beethoven korai és a késői korszakát bevezető szonátapárosából szólal meg egy-egy mű, ami kivételes rálátást enged a klasszikus formákat szétfeszítő, majd e formákat végül a maga képére formáló zeneszerző alkotói útjára.

Brahms hegedűre írt Scherzo-ja leginkább önálló darabként szerepel a koncertek programjában, noha tartozik hozzá egy teljes szonáta: Schumann ötlete nyomán három zeneszerző tisztelgett vele a hegedűművész, Joseph Joachim tehetségének. Nem példa nélküli, hogy csellóra átírva hangzik el a mű, ezúttal azzal a szándékkal, hogy ezen az esten se maradjon a közönség Brahms zenéje híján.

Bella Máté A pillangó álma című művét Szabó Lőrinc keleti filozófiai paradoxont feldolgozó verse ihlette, mely témát a szerző később kamaraegyüttessel kísért cselló szólóra is feldolgozta Chuang Tzu's Dream címmel.

Noha a művészházaspár rendszeres közreműködője kamarazenei koncerteknek, kortárs bemutatóknak, e három hangverseny lesz első közös önálló sorozatuk. Ujházi Gyöngyi 2014 és 2018 között az Operaház zenekarának szólamvezetője, jelenleg az Nemzeti Filharmonikus Zenekar művésze. Monostori Gábor a Zeneakadémia Kamara Tanszékének adjunktusa. Mindketten a Szent István Király Zeneművészeti Szakgimnázium tanárai.

A programra a belépés díjtalan. A helyfoglalás érkezési sorrendben történik.

2022 február 18 péntek