Program

Piano-Violoncello Sonatas by Beethoven and Brahms in the Company of Contemporary Hungarian Compositions 3/2.

18:00
Library
Program:

Ludwig van Beethoven: Sonata in G minor Op. 2 no. 5
Ludwig van Beethoven: Sonata in D major Op. 102 no. 2
Johannes Brahms: Sonata Movement for Violin and Piano (transcription)
Bella Máté: The Butterfly's Dream

Featuring:
  • Gyöngyi Ujházi - violoncello
  • Gábor Monostori - piano

A három hangversenyből álló sorozaton Beethoven és Brahms összes csellóra és zongorára írt szonátája hangzik el kortárs magyar zeneszerzők egy-egy művének társaságában.

A második esten Beethoven korai és a késői korszakát bevezető szonátapárosából szólal meg egy-egy mű, ami kivételes rálátást enged a klasszikus formákat szétfeszítő, majd e formákat végül a maga képére formáló zeneszerző alkotói útjára.

Brahms hegedűre írt Scherzo-ja leginkább önálló darabként szerepel a koncertek programjában, noha tartozik hozzá egy teljes szonáta: Schumann ötlete nyomán három zeneszerző tisztelgett vele a hegedűművész, Joseph Joachim tehetségének. Nem példa nélküli, hogy csellóra átírva hangzik el a mű, ezúttal azzal a szándékkal, hogy ezen az esten se maradjon a közönség Brahms zenéje híján.

Bella Máté A pillangó álma című művét Szabó Lőrinc keleti filozófiai paradoxont feldolgozó verse ihlette, mely témát a szerző később kamaraegyüttessel kísért cselló szólóra is feldolgozta Chuang Tzu's Dream címmel.

Noha a művészházaspár rendszeres közreműködője kamarazenei koncerteknek, kortárs bemutatóknak, e három hangverseny lesz első közös önálló sorozatuk. Ujházi Gyöngyi 2014 és 2018 között az Operaház zenekarának szólamvezetője, jelenleg az Nemzeti Filharmonikus Zenekar művésze. Monostori Gábor a Zeneakadémia Kamara Tanszékének adjunktusa. Mindketten a Szent István Király Zeneművészeti Szakgimnázium tanárai.

Free entry! Seating is on a first-come, first-served basis.

 

2022 February 18 Friday