Program

Beethoven-zongoraszonáták 3: Palojtay János

Concerto Budapest Beethoven-napok
17:00
Koncertterem
Műsor:

Ludwig van Beethoven: 8. (c-moll, „Pathétique”) szonáta, op.13
Ludwig van Beethoven: 21. (C-dúr, „Waldstein”) szonáta, op. 53

Közreműködik:
  • Palojtay János – zongora

Kedves Közönségünk!

Sajnálattal értesítjük Önöket, hogy Palojtay János ma megbetegedett, ezért a 2020. október 4., vasárnapi Beethoven-zongoraszonátás nap programja változik.
A Palojtay János közreműködésével meghirdetett két koncert elmarad, Csalogh Gábor koncertje pedig előbb, 20.15-kor kezdődik az eredetileg meghirdetett 21.00 óra helyett.

2020. október 4. vasárnap BMC - Beethoven-zongoraszonáták
17.00 Zongoraszonáták 3. - Palojtay János koncertje - ELMARAD
20.15. Zongoraszonáták 6. Kemenes András és Palojtay János négykezes koncertje - ELMARAD
20.15 Zongoraszonáták 7. - Csalog Gábor - ÚJ IDŐPONT 20.15-kor kezdődik 21.00 óra helyett

Az elmaradt koncertekre az online megváltott jegyeket 60 napon belül automatikusan visszaváltja a jegyszolgáltató partnerünk, az Interticket Kft. Köszönjük megértésüket!

Üdvözlettel:
Concerto Budapest

Művei fogadtatásával szemben Beethovennek nem ritkán érdemi ellenállást kellett leküzdenie: néha szópárbajokba bonyolódva a kritikusokkal, de főként természetesen mégiscsak művészete által harcolt az elismertetésért. Ám az 1799-ben megjelentetett c-moll (Pathétique) szonátát már elsőre lelkesen fogadta a császárvárosi szakmai közeg: „A bécsi publikum boldog lehet, hogy ennyi nagyszerű művésszel büszkélkedhet. Beethoven is ezek egyike. Csak remélni tudjuk, hogy még sokszor megajándékoz bennünket géniusza és szorgalma produktumaival.” A C-dúr (Waldstein) szonáta annak a lelkesen művészetpártoló és heves természetű arisztokratának, Ferdinand Ernst Gabriel von Waldstein grófnak a nevét és emlékezetét örökíti meg, aki még Bonnban ismerte meg az ifjú Beethovent, s akinek nemcsak abban volt érdemi szerepe, hogy a zseniális fiatalember Bécsbe költözzön, de éppenséggel abban is, hogy órákat vehessen Haydntól. A két szonáta Palojtay János előadásában szólal majd meg: a fiatal muzsikus nemzetközi karrierjét 2012-ben a santanderi Paloma O´Shea zongoraversenyen elért harmadik helyezése indította el, s tehetségének kitüntetett jelentőségű felfedezője és pártolója Schiff András, aki a 2017/2018-as Building Bridges európai koncertsorozat egyik szólistájává választotta ifjú pályatársát.

2020 október 04 vasárnap