Program

BMC Nemzetközi Cimbalomverseny 2019 – Gálakoncert

19:30
Koncertterem
Műsor:

Klasszikus–kortárs kategória: 
Ránki György: Concertino

Nyitott kategória:
szabadon választott programú koncert

Közreműködik:
  • A Cimbalomverseny döntősei
  • Budapesti Vonósok
  • Vezényel: Vajda Gergely
  • Lázár Gyula – nagybőgő
  • Ónodi László – brácsa
  • Pusztai Csaba – dob
  • Moderátor: Becze Szilvia

Újabb versenyt hívott életre a Budapest Music Center 2019-ben, az UMZF Zeneszerzőverseny és a BMC Nemzetközi Tenor- és Basszusharsona Verseny sikerei után. A BMC Nemzetközi Cimbalomverseny célja, hogy XXI. századi kontextusba helyezze az immár hivatalosan is hungarikumnak számító hangszert, inspirálja a fiatal cimbalmos generációt, lehetővé tegye új tehetségek bemutatkozását, és erősítse a nemzetközi cimbalmos közösséget. A BMC-ben 2019. augusztus 25-31. között zajló verseny megálmodója Lukács Miklós, a világ egyik legtöbbet foglalkoztatott és legsokoldalúbb cimbalomművésze.

A cimbalom stílusok és műfajok feletti univerzalitását hangsúlyozza a verseny két kategóriája: a klasszikus-kortárs kategória mellett a népzenét, jazzt és világzenét magába foglaló nyitott kategóriában is nevezhetnek bármely országból azok a fiatal művészek, akik 1974. január 1. után születtek. A versenyre való jelentkezés egyben elődöntőként is szolgált, augusztus utolsó hetében a versenyzők már a középdöntőben mérhetik össze tudásukat.

A 18 000 euro összdíjazású megmérettetés zsűrijét a hazai cimbalomjátszás kimagasló művészegyéniségei, Szakály Ágnes, Balogh Kálmán, Lukács Miklós és Szalai András alkotják, akikhez Fazekas Gergely zenetörténész és a döntőben Eötvös Péter zeneszerző, karmester csatlakozik.

A BMC Nemzetközi Cimbalomversenyt az EMMI – Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatja.

A koncertre és a verseny valamennyi fordulójára a belépés díjtalan. A verseny programja itt található.

2019 augusztus 31 szombat