Program

Budapesti moziestek | A halál kilovagolt Perzsiából

19:00
Könyvtár

A nagy sikerre való tekintettel folytatjuk "Moziest" sorozatunkat! A szeptembertől induló új évadban is olyan, többnyire magyar filmeket vetítünk, amelyeknek zenéje és annak alkotója különösen kedves, fontos számunkra. Játék- és dokumentumfilmek egyaránt szerepelnek majd a kínálatban, a filmművészet hajnalának idejéből éppúgy, mint a közelmúltból. S hogy az élmény még teljesebb legyen, a kiválasztott filmek zeneszerzőjét (vagy azok közeli munkatársait, barátait) is meginvitáljuk majd egy beszélgetésre. Házigazdánk továbbra is Kolozsi László lesz, aki nemcsak film- és zenekritikus, de regény- és forgatókönyvíró is, ez utóbbit a MOMÉ-n is oktatja.

Sorozatunk februári állomásán az egy éve elhunyt Melis László emlékének adózunk egy olyan filmmel, melyben az egyik főszerepet maga a zeneszerző alakítja. Vendégünk lesz Dr. Horváth Putyi, A halál kilovagolt perzsiából című film rendezője.

A HALÁL KILOVAGOLT PERZSIÁBÓL
magyar filmdráma, 2004, 90 perc
rendező, forgatókönyvíró: Dr. Horváth Putyi
író: Hajnóczy Péter
zene: Melis László
operatőr, vágó: Kodolányi Sebestyén
hangmérnök: Oláh Ottó

szereplők: Melis László, Schneider Zoltán, Verebes Linda, Takáts Kati, Dr. Horváth Putyi, Kormos Mihály

Az Író három évi alkoholmámor után, írásait lapozgatva arra az elhatározásra jut, hogy a továbbiakban nem csak egyszerűen inni fog, hanem dolgozni a pohara mellett, különben is ásványi anyagokban gazdag szikvízzel inná a bort. "Íme a rettenetes üres papír, amire írnom kell." Fiatalkori énjét látja maga előtt, a Fiút, aki figuránsként szabadidejét strandon töltötte, olyanokon, ahol sört mértek, és meleg ételt ehetett. A Gellért strandján ismerkedik meg Krisztinával, akiről kiderül, hogy társaságában tilos a dohányzás és bármilyen szeszesital fogyasztása. A Fiú jobb híján, mert hogy megkívánta a sört és a cigarettát, azt mondja a lánynak: "Ottfelejtettem valamit az öltözőszekrényben, azonnal jövök." Az Író tölt magának, készít egy fröccsöt és lehajtja, akár a Fiú a söntésnél a sört...

A vetítés előtti és utáni beszélgetést Kolozsi László film- és zenekritikus moderálja.

Vendég: Dr. Horváth Putyi - rendező

A programra a belépés díjtalan, de a korlátozott befogadóképesség (100 fő) miatt regisztrációhoz kötött. Regisztrálni a papp.krisztina@bmc.hu email címen, 2019. február 13-án 12 óráig lehet.

℗ BMC

2019 február 13 szerda