Program

Budapesti moziestek | Bereményi Géza: A tanítványok

Vendég: Darvas Ferenc, zeneszerző
19:00
Könyvtár

A nagy sikerre való tekintettel folytatjuk "Moziest" sorozatunkat! A szeptembertől induló új évadban is olyan, többnyire magyar filmeket vetítünk, amelyeknek zenéje és annak alkotója különösen kedves, fontos számunkra. Játék- és dokumentumfilmek egyaránt szerepelnek majd a kínálatban, a filmművészet hajnalának idejéből éppúgy, mint a közelmúltból. S hogy az élmény még teljesebb legyen, a kiválasztott filmek zeneszerzőjét (vagy azok közeli munkatársait, barátait) is meginvitáljuk majd egy beszélgetésre. Házigazdánk továbbra is Kolozsi László lesz, aki nemcsak film- és zenekritikus, de regény- és forgatókönyvíró is, ez utóbbit a MOMÉ-n is oktatja.

Sorozatunk októberi állomásán Bereményi Géza első, nagy sikerű rendezését, A tanítványokat vetítjük. Vendégünk lesz a film zenéjének szerzője, Darvas Ferenc.

A TANÍTVÁNYOK
magyar filmdráma, 1985, 100 perc
rendező-forgatókönyvíró: Bereményi Géza
zene: Darvas Ferenc
operatőr: Kardos Sándor
vágó: Losonci Teri
látvány: Pauer Gyula
szereplők: Eperjes Károly, Gelley Kornél, Básti Juli, id. Eperjes Károly, Rajhona Ádám, Cserhalmi György, Eszenyi Enikő

Fehér József, a tehetséges parasztgyerek a harmincas évek végén bekerül az egyetemre. A nagyhírű professzor, Magyary Zoltán diákja lesz, aki tanítványaival a közigazgatás reformján dolgozik, ezzel akarják elősegíteni a magyar társadalom fejlődését. Bár az akkori kormány, élén a szintén tudós Teleki Pállal, nem nézi jó szemmel a tanszék kutatásait és eredményeit, a tanítványok mégis egy életre elkötelezik magukat a professzor eszméi mellett. Ám mindez csak akkor válik egésszé, ha a munka folytatódik, és van, aki tovább viszi a dolgokat. De az ifjabb nemzedék - úgy tűnik - nem fogékony az elődök hite, a tradíciók iránt...

A vetítés előtti és utáni beszélgetést Kolozsi László film- és zenekritikus moderálja.

Vendég: Darvas Ferenc - zeneszerző

A programra a belépés díjtalan, de regisztrációhoz kötött. Regisztrálni a papp.krisztina@bmc.hu email címen, 2018. október 10-én 12 óráig lehet,  a korlátozott befogadóképesség (100 fő) erejéig.

℗ BMC

Galéria
3Kép
2018 október 10 szerda