Program

Budapesti moziestek | Jancsó Miklós: Így jöttem

vendég: Balogh Máté, zeneszerző
19:00
Könyvtár

"Moziest" sorozatunkban olyan, többnyire magyar filmeket vetítünk, amelyeknek zenéje és annak alkotója különösen kedves, fontos számunkra. Játék- és dokumentumfilmek egyaránt szerepelnek a kínálatban, a filmművészet hajnalának idejéből éppúgy, mint a közelmúltból. S hogy az élmény még teljesebb legyen, a kiválasztott filmek zeneszerzőjét (vagy azok közeli munkatársait, barátait) is meginvitáljuk majd egy beszélgetésre. Házigazdánk továbbra is Kolozsi László lesz, aki nemcsak film- és zenekritikus, de regény- és forgatókönyvíró is, ez utóbbit a MOMÉ-n is oktatja.

Sorozatunk novemberi állomásán a száz éve született Jancsó Miklósra és a két éve elhunyt Jeney Zoltánra emlékezünk. Az esten Balogh Máté zeneszerző lesz a vendégünk.

ÍGY JÖTTEM
magyar filmdráma, 1964, 108 perc
rendező: Jancsó Miklós
forgatókönyvíró: Karall Luca, Hernádi Gyula, Vadász Imre
operatőr: Somló Tamás
vágó: Farkas Zoltán
díszlettervező: Tóth Zsuzsa
gyártásvezető: Győrffy József
zeneszerző: Jeney Zoltán

szereplők: Kozák András, Szergej Nyikonyenkó, Barsi Béla, Csomós Mari, Csurka László, Gera Zoltán, Görbe János, Siménfalvy Sándor, Izsóf Vilmos, Meszléry Judit, Madaras József

A második világháború végnapjai, valahol Magyarországon. Szedett-vedett csapat próbál átjutni a határon, de a gimnazista fiú az utolsó pillanatban visszafordul. Orosz fogságba kerül, mégis szerencséje van. Egy romos tanyára vezénylik, ahol egy sebesült szovjet katonával együtt kell néhány tehénre vigyázniuk. Bár nem beszélik egymás nyelvét, nagyjából egykorúak. Lassanként valamiféle barátság szövődik közöttük, és együtt élvezik a békés nyári napokat...

 
A vetítés előtti és utáni beszélgetést Kolozsi László film- és zenekritikus moderálja.

Vendég: Balogh Máté, zeneszerző

A programra a belépés díjtalan, de regisztrációhoz kötött. A járványhelyzet miatt szükséges elővigyázatosságból a vetítésre maximum 80 jelentkezőt tudunk fogadni. Regisztrálni a papp.krisztina@bmc.hu email címen, 2021. november 17-én 12 óráig lehet.

℗ BMC

Galéria
3Kép
2021 november 17 szerda