Program

Budapesti moziestek | Mészáros Márta: Örökbefogadás

19:00
Könyvtár

A nagy sikerre való tekintettel folytatjuk "Moziest" sorozatunkat! A szeptembertől induló új évadban is olyan, többnyire magyar filmeket vetítünk, amelyeknek zenéje és annak alkotója különösen kedves, fontos számunkra. Játék- és dokumentumfilmek egyaránt szerepelnek majd a kínálatban, a filmművészet hajnalának idejéből éppúgy, mint a közelmúltból. S hogy az élmény még teljesebb legyen, a kiválasztott filmek zeneszerzőjét (vagy azok közeli munkatársait, barátait) is meginvitáljuk majd egy beszélgetésre. Házigazdánk továbbra is Kolozsi László lesz, aki nemcsak film- és zenekritikus, de regény- és forgatókönyvíró is, ez utóbbit a MOMÉ-n is oktatja.

Sorozatunk szeptemberi állomásán Mészáros Márta Arany Medve-díjas alkotását, az Örökbefogadást vetítjük, vendégünk lesz a film zeneszerzője, Kovács György.

ÖRÖKBEFOGADÁS
magyar filmdráma, 1975, 83 perc
rendező: Mészáros Márta
forgatókönyv: Hernádi Gyula, Mészáros Márta, Grunwalsky Ferenc
operatőr: Koltai Lajos, Mészáros Márta
vágó: Kármentő Éva
zene: Kovács György


szereplők: Berek Kati, Fried Péter, Vígh Gyöngyvér, Szabó László, Perlaky Árpád

Az Örökbefogadás főszereplője, Kata (Berek Kati) vidéki, özvegy munkásasszony, aki a negyvenes éveinek az elején jár. Mindenáron tartozni szeretne valakihez, és mivel más választása nincs, nős szeretőjétől, Jóskától (Szabó László) szeretne gyereket. Bár Kata minden felelősséget vállal, a férfi nem akar bonyodalmat. Egy nap bekopog hozzá a közeli nevelőintézetből megszökött fiatalkorú Anna (Vígh Gyöngyvér), szobát keres, ahol a fiújával találkozhatna. Kata összebarátkozik az öntörvényű lánnyal, és segít neki megszerezni az engedélyt ahhoz, hogy összeházasodhasson a barátjával. Az Annával való találkozás neki is bátorítást ad meghozni a döntést, hogy örökbe fogadjon egy csecsemőt, és életét a másoktól való függőségek nélkül rendezze be...


A vetítés előtti és utáni beszélgetést Kolozsi László film- és zenekritikus moderálja.

Vendég: Kovács György - zeneszerző, hangmérnök

A programra a belépés díjtalan, de a korlátozott befogadóképesség (100 fő) miatt regisztrációhoz kötött. Regisztrálni a papp.krisztina@bmc.hu email címen, 2019. szeptember 11-én 12 óráig lehet.

℗ BMC

Galéria
2Kép
2019 szeptember 11 szerda