Program

TELT HÁZ! - Budapesti moziestek | Szilágyi Zsófia: Egy nap

Minden hely elkelt!
19:00
Könyvtár

A nagy sikerre való tekintettel folytatjuk "Moziest" sorozatunkat! A szeptembertől induló új évadban is olyan, többnyire magyar filmeket vetítünk, amelyeknek zenéje és annak alkotója különösen kedves, fontos számunkra. Játék- és dokumentumfilmek egyaránt szerepelnek majd a kínálatban, a filmművészet hajnalának idejéből éppúgy, mint a közelmúltból. S hogy az élmény még teljesebb legyen, a kiválasztott filmek zeneszerzőjét (vagy azok közeli munkatársait, barátait) is meginvitáljuk majd egy beszélgetésre. Házigazdánk továbbra is Kolozsi László lesz, aki nemcsak film- és zenekritikus, de regény- és forgatókönyvíró is, ez utóbbit a MOMÉ-n is oktatja.

Sorozatunk márciusi állomásán a 2018-ban bemutatott Egy nap című filmet vetítjük, amely a cannes-i filmfesztiválon a nemzetközi filmkritikusok FIPRESCI-díját is elnyerte. Vendégünk lesz a film rendezője, Szilágyi Zsófia.

EGY NAP
magyar filmdráma, 2018, 99 perc
rendező: Szilágyi Zsófia
forgatókönyv: Szilágyi Zsófia, Mán-Várhegyi Réka
operatőr: Domokos Balázs
vágó: Szórád Máté
zene: Balogh Máté
producer: Pataki Ági, Kenesei Edina
koproducer: Kovács Gábor, Romwalter Judit
forgalmazó: Vertigo Média Kft.

szereplők: Szamosi Zsófia, Füredi Leo, Barcza Ambrus, Varga-Blaskó Zorka, Gárdos Márk, Láng Annamária, Vándor Éva, Hajduk Károly

A történet Anna, egy negyvenes, háromgyermekes nyelvtanárnő egy napját meséli el, aki állandó rohanásban éli életét a munkahelye, valamint a bölcsőde, az iskola és a különórák (balett, vívás, íjászat stb.) helyszínei között. És ha még ez sem lenne elég megterhelő, mindeközben állandósult anyagi szorongás emészti és a kétely: férje vajon megcsalja őt? Monoton, percekre beosztott napirendje mellett egyszerűen nincs ideje arra, hogy átgondolja, tisztázza a helyzetet. Az egyre halmozódó gondok azzal fenyegetnek, hogy összeroppantják Annát, életvitelének ilyetén folytatása egyre több energiát követel, ő pedig tartalékainak végére ért. A cselekmény valójában a nő hétköznapi rutinjaira épül, a dráma házassága válságának „halasztásra ítélt pillanataiból” bontakozik ki. Kérdés: képes lesz-e a mélypontra jutott kapcsolatot megmenteni és megőrizni azt, ami életében törékeny és egyedi?

A vetítés előtti és utáni beszélgetést Kolozsi László film- és zenekritikus moderálja.

Vendég: Szilágyi Zsófia - rendező

Kedves Közönségünk! A regisztrációs- és a várólista betelt, így további jelentkezéseket nem tudunk fogadni. Megértésüket köszönjük!

℗ BMC

2019 március 13 szerda