Program

Classicus Quartet: Das Wohltemperierte Streichquartett – 1.

SOROZATINDÍTÓ KONCERT
18:00
Koncertterem
Műsor:

Joseph Haydn: C-dúr vonósnégyes, op. 76, no. 3. (Kaiserquartett)
Kurtág György: Hommage à Mihály András (12 mikrolúdium vonósnégyesre)
Bartók Béla: 1. vonósnégyes

Közreműködik:
  • Classicus Quartet - Rácz József, Baksai Réka, Tornyai Péter, Zétényi Tamás

A Das Wohltemperierte Streichquartett (A jól temperált vonósnégyes) a Classicus Quartet koncertsorozata a BMC-ben, amelyen a 12 alaphang egy-egy hangnemeire épülő vonósnégyeseket szólaltatnak meg. A sorozatban 4 év alatt, évi 4 koncerten (tavasz-nyár-ősz-tél) összesen több, mint 60 mű csendül majd fel, a vonósnégyesirodalom egyedülálló keresztmetszete.

A hangnemek szerint szervezett koncertek mindegyikén egy fiatal magyar szerző, a CentriFUGA zeneszerzői közösség tagjai miniatűrjének ősbemutatója is elhangzik, továbbá minden évben lesz egy koncert, amelyet a magyar kvartettirodalom jelentős darabjainak (Bartók, Kodály, Ligeti, Kurtág György, Vidovszky László és Eötvös Péter) szentelnek.

A hangversenyek előtt Farkas Zoltán tart rövid műismertetőt.

"Milyen más szerzővel is kezdődhetne egy ilyen sorozat, mint Joseph Haydnnal, a „vonósnégyes apjával”, akinek kvartettjei az európai művészi zene egyik etalonját jelentik. Sorozatunkban öt különböző kvartettsorozatából (orosz, porosz, Tost, Erdődy, Lobkowitz) is játszunk majd műveket. Beharangozó koncertünkre azért választottuk a Kaiserquartettet, mert egyfelől egy C-dúrban írt darab ideális nyitánya egy ilyen sorozatnak, másfelől pedig Somfai Lászlónak erről a műről írt tanulmánya különlegesen ihlető volt számunkra.

A hangverseny második számának szerzője Kurtág György, a világ zeneszerzőinek doyenje, aki a kamarazeneoktatás — így a vonósnégyesek — területén is meghatározó alakja a nemzetközi zenei életnek. Hommage a Mihály András című művének 12 mikroludiuma a skála 12 hangjára épül, s így ugyancsak jól kapcsolódik koncertsorozatunk tematikájához. Az elkövetkező koncerteken is mindig el fog hangozni egy-egy kortárs darab, részben 12 fiatal magyar szerző (a CentriFUGA zeneszerzői közösség tagjai) miniatűrjeinek ősbemutatói, továbbá Vidovszky László és Eötvös Péter darabjai.

A szünet után Bartók Béla első vonósnégyesével folytatjuk műsorunkat. Bartók zenéjével a nemzetközi fősodorba emelte a magyar zeneszerzést, és a huszadik század talán legjelentősebb vonósnégyes-korpuszát hozta létre, amely minden vonósnégyes életének egyik legnagyobb próbaköve. A hat kvartett rendkívüli ívet ír le. Reményeink szerint négy év múlva egy olyan koncerttel zárhatjuk sorozatunkat, melyen elhangzik Bartók hatodik kvartettje, majd ezt az ívet folytatva Ligeti Métamorphoses nocturnes című első vonósnégyese, amelyet joggal szokás „Bartók 7. kvartettje”-ként is említeni. A koncerten továbbá szerepel majd a beharangozó koncert mintájára egy-egy Haydn és Kurtág mű is, a töredékben maradt op. 103-as d-moll kvartett két tétele, valamint az Officium Breve (Hommage a Andrea Szervánszky), ezzel lezárva a vonósnégyesirodalomnak ezt az egyedülálló keresztmetszetét." - Zétényi Tamás, Classicus Quartet

Jegyek 2000 forintos áron kaphatók a helyszínen,
az InterTicket országos Jegypont hálózatában, valamint a jegy.hu oldalon.

Galéria
7Kép
2018 január 27 szombat