Program

Enkou - Matuz Gergely és Kenéz László koncertje

18:00
Könyvtár
Műsor:

Takiocsi - Bukdácsoló vízesés
Kokutaidzsi horai
Sika no tone - A szarvas távoli kiáltása

Kenéz László - sakuhacsi
Gáncs Nikolasz - kalligráfia


Takemicu Tóru: Air
Matuz István: Sakura, sakura
Matuz Gergely: Új mű
Baráth Bálint: Itako no arioso
Nagy Ákos: Ame no nori fue / Soli(e)tude / Ruptura

Matuz Gergely - fuvola

A koncert hagyományos japán zenei részei sakuhacsin, japán bambuszfuvolán szólalnak meg. A kínai eredetű peremfúvós hangszer a zen buddhizmus kolostoraiban fejlődött mai alakjáig, sajátos módon nem művészi, illetve egyházzenei, hanem vallásos célokat szolgálva. A buddhista fúvós meditáció (szuizen) alapeszméje szerint a rendszeres, fegyelmezett, míves hangszeres gyakorlás épp úgy elvezethet a tökéletes elme állapotába, mint az ülő meditáció (zazen). A fúvós meditációban a sakuhacsi hangja így nem a hallgatóságnak szóló zene, hanem a hangzó zen gyakorlata, olyan ösvény, amelyen a játékos önmaga legbelsőbb természete felé közelíthet lélegzetről-lélegzetre.

A meditatív hangszerjáték mellett azonban a sakuhacsi egyfajta evangelizációs funkciót is betöltött. Azok a szerzetesek, akik megszólaltatták, sajátos viseletben, arcukat eltakarva, individualitásukról lemondva járták az utcákat alamizsnát koldulva, s a hangszer harsány, magas regisztereiben egyenesen tolakodó hangja nemcsak a figyelem felkeltését szolgálta, hanem a hétköznapok gondjaiba merülő világi tudat önmagára eszmélését, saját természetével való szembesülését is.

A koncerten a hangzó eseményekkel párhuzamosan egy másik hagyományos japán művészeti ággal is találkozhat a közönség. A zen kalligráfiára gesztusai a maguk néma módján épp annyira kifejezőek, mint a koncerten megszólaló kortárs és hagyományos zenék, így a fehér alapon megjelenő fekete alakzatok létrehozásának folyamata a kultúrákat elválasztó jelentésbeli különbségek ellenére is képesek mindannyiunknak üzenni.

A belépés díjtalan, a helyfoglalás érkezési sorrendben történik!

Galéria
2Kép
2020 október 09 péntek