Program

Gadó Gábor és Ávéd János mesterkurzusa

17:00
Könyvtár
Közreműködik:

Gadó Gábor jazzgitáros és Ávéd János szaxofonos közös mesterkurzusán Gadó néhány duóra készült kompozíciójából kiindulva az intézményes jazz- és improvizációs oktatás homlokterén kívül eső jelenségekkel ismerkedhetnek meg a hallgatók. A kurzuson a két zenész nemcsak hagyományokra építő, de a mainstreamtől markánsan eltérő zenei univerzumába nyújt mélyebb bevezetést, hanem az európai és különösen a francia jazzéletben szerzett tapasztalataikat és megközelítéseket is megosztják fiatal pályatársaikkal.

Gadó Gábor zenéjében sajátos fúziót alkot a jazz, a régizene, a barokk és a kortárs zene. A Franciaországban élő jazzgitáros rendkívül bensőséges módon használja a modális hagyományokat és a tonális harmóniákat, szélesebb értelemben véve pedig Közép-Európa nagy művészi és spirituális irányzataival, valamint a keleti miszticizmussal is egyedi viszonyt alakított ki. Szabad játékba át-átcsapó kompozíciói, átiratai egyszerre képviselik a klasszikus (írott) zene maradandó minőségét és a spontaneitás erejét.

Az elképesztő hangszíngazdagságú szaxofonos, Ávéd János kutatásainak középpontjában a 12 hang teljes spektruma, illetve kompozíció és improvizáció viszonya áll. Ávéd azonban amellett, hogy olyan zeneelméleti kérdésekre is keresi a választ, mennyire alkalmazhatóak Anton Webern zeneszerzési módszerei az improvizációban, mindig arra törekszik, hogy a hangok túlmutassanak önmagukon, és emberfeletti tartalmak felé vezessék a hallgatót.

A mesterkurzusra jazz és klasszikus zenész hallgatókat egyaránt várunk.

A felkészüléshez szükséges anyagok:
Ávéd János: Midsummer Night's Dream

Mivel a hangsúly a közös zenélésen lesz, az aktív résztvevőktől azt kérjük, hogy lehetőleg hangszert is hozzanak magukkal.

Jelentkezni hangszer megjelölésével az info@bmc.hu címen lehet február 12-ig.

A mesterkurzus a Felhangolva! program keretében, a MOL-Új Európa Alapítvány támogatásával valósulhat meg. További részletek és programok: https://felhangolva.hu/

2024 február 13 kedd