Program

TELT HÁZ | Han Chi Ho: Goldberg-variációk

18:00
Koncertterem
Műsor:

Johann Sebastian Bach: Goldberg-variációk, BWV 988 

Közreműködik:
  • Han Chi Ho – zongora

Kiindulás, változás és visszaérkezés

A Goldberg-variációk legelső zenei motívuma, az Ária harminc különböző formában szólal meg, hogy aztán végül ismét a kiindulóponthoz térjen vissza. Habár nyugaton komponált műről van szó, szerkezete némileg a keleti reinkarnáció elképzelését is felidézheti számunkra. A hangok ezen körforgásának, majd visszatérésben való elnyugvásának élményét szeretném megosztani a közönséggel.” – Han Chi Ho

A Goldberg-variációk emblematikus mű, amelyet a kanadai Glenn Gould játéka emelt korszakalkotó jelentőségűvé a zongoraművészet történetében. Bach ciklikus szerkezetű darabja az Áriától kiindulva harminc különböző variáción át kalandozik, hogy végül ismét a kezdeti témához visszatérve érjen véget. 2021-es, németországi koncertjét követően a Süddeutsche Zeitung Han Chi Ho zongorajátékát Glenn Gould és Wilhelm Kempff előadásához hasonlította.

Han Chi Ho a Hannoveri Zenei, Színművészeti és Médiatudományi Egyetem zongoraelőadói képzésén végzett. A németországi székhelyű koncertzongoristát széles repertoárral rendelkező, különleges előadóként tartják számon, aki húszéves korára már egyéni előadói stílussal szerzett magának hírnevet a német klasszikus zene színterén. Bécsben és Bonnban Beethoven-versenyen, Dortmundban pedig Schubert-versenyen ért el kiváló helyezéseket. 2014-ben a németországi ARD Nemzetközi Zenei Versenyen közönségdíjas lett, emellett a verseny alkalmából komponált darab legjobb interpretációjának járó díjat is hazavihette. Dél-Koreában a Szöuli Nemzetközi Zenei Versenyen első helyet, az amerikai Gina Bachauer Nemzetközi Zongoraversenyen ezüstérmet, a 2016-os Erzsébet Királyné Versenyen pedig negyedik helyet szerzett. Idén, 2022-ben a legrangosabb zenei versenyként ismert Orléans-i Nemzetközi Zongoraversenyen harmadik lett modern zene kategóriában, emellett a Yun Isang különdíjat is elnyerte. Szólistaként olyan nemzetközi zenei fesztiválokon szerepelt, mint a Cervo Nemzetközi Zenei Fesztivál, a Ruhr Zongorafesztivál, a  Kissinger Sommer Zenei Fesztivál, a Comói-tó Zongorafesztiválja, az Erneni Zenefalu fesztivál vagy a Deer Valley Zenei Fesztivál, emellett olyan vezető zenekarokkal lépett fel, mint az Osztrák Rádió Szimfonikus Zenekara, a Bajor Rádió Szimfonikus Zenekara, a Belga Nemzetközi Zenekar vagy a Dortmundi Filharmonikusok.

A Koreai Kulturális Központ rezidens művészeként két évig tevékenykedő Han Chi Ho összesen négy előadás keretében mutatkozik be szólistaként a 2022/2023-as évadban. A tavalyi két előadása után idén júniusban Johann Sebastian Bach Goldberg-variációival készül a magyar közönségnek.

A koncerten való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött, melyet az alábbi linken tud megtenni: Koreai Kulturális Központ (korean-culture.org)

2023 június 10 szombat