Program

Hommage à Ligeti - Le Grand Macabre - Operafilm

19:00
Könyvtár

"Mit jelent nekem Ligeti?
Annak sejtelmét, hogy van valami magasabb rendű, valami tökéletesebb, mint amit én egyáltalán el bírok képzelni, hogy vannak összefüggések a művészetben, a tudományban és a világegyetemben, melyekről ő számot tud adni, és itt félbeszakad a mondat." (Kurtág György)

Ligeti György, a 20. század második felének egyik legnagyobb hatású zeneszerzője május 28-án lenne 96 éves. Ebből az alkalomból egy filmvetítéssel tisztelgünk életműve előtt, egyetlen operájának, a Le Grand Macabre-nak felvételét mutatjuk be. A kétfelvonásos darabot Ligeti 1974 és 1977 között komponálta, ősbemutatójára 1978. április 12-én került sor a Stockholmi Királyi Operaházban. (Magyarországon először 1998. október 29-én láthatta a közönség a Thália Színházban, legutóbb pedig - félszcenírozott előadásban - 2013-ban a Művészetek Palotájában.) Ligeti a művet 1996-ban jelentősen átdolgozta, a 2. és a 4. jelenetet lerövidítette, néhány prózai részt megzenésített, illetve elhagyott. E változat bemutatójára egy évvel később, a Salzburgi Fesztiválon került sor Peter Sellars rendezésében. A librettó Michael Meschke és a zeneszerző munkája, a történet alapja Michel de Ghelderode La Ballade du Grand Macabre (A nagy halál balladája - 1934) című abszurd drámája.

Ligeti "anti-anti-operájának" története a képzeletbeli Brueghelland hercegségében játszódik, meghatározhatatlan időben. Szürreális jelenetek követik egymást, a hangvétel ironikus, groteszk és mindvégig kétértelmű. Ligeti így vallott a komponálás folyamatáról és a műről: „Megmaradtam a színes, képregényszerű zenei és drámai történés ötlete mellett: legyenek a karakterek és a színpadi szituációk közvetlenek, rövidre fogottak, nem pszichologizálók, és meghökkentőek. A színpadi történés és a zene legyen veszélyesen bizarr, egészen túlzó, egészen őrült. A nagy világvége következtében - mely mint egy szappanbuborék, kipukkad - senki nem hal meg, csak éppen a Nagy kaszás; és ha valóban ő volt a halál, akkor megvalósul az »Örök Élet«”.

Az operát a barcelonai Gran Teatre del Liceu előadásában láthatjuk, a felvétel az Arthaus Musik gondozásában jelent meg 2012-ben.

LE GRAND MACABRE
Opera két felvonásban, 2011, 122 perc
Az Unitel, a Gran Teatre del Liceu, a ZDF/3sat és a Classica közös produkciója
Közreműködik a Grand Teatre del Liceu kórua és szimfonikus zenekara
Karihazgató: José Luis Basso
Vezényel: Michael Boder
Színpadi rendező: Álex Ollé, Valentina Carrasco
Díszlettervező: Alfons Flores
Jelmeztervező: Lluc Castelles
Világítástervező: Peter van Praet
Videó: Franc Aleu
Videórendező: Xaxi Bové

Szereposztás:
Nekrotzar - Werner van Mechelen
Piet vom Fass - Chris Merritt
Astradamors - Frode Olsen
Vénusz/Gepopo (Ávónő) - Barbara Hannigan
Mescalina - Ning Liang
Amanda - Ana Puche
Amando - Ines Moraleda
Fekete miniszter - Simon Butteriss
Fehér miniszter - Francisco Vas
Go-go herceg - Brian Asawa

További információ:
- Revizor
- Opera portál

A programra a belépés díjtalan, de a korlátozott befogadóképesség (80 fő) miatt regisztrációhoz kötött. Regisztrálni a papp.krisztina@bmc.hu email címen, 2019. május 27-én 12 óráig lehet.

℗ BMC

Galéria
2Kép
2019 május 27 hétfő